Summitul G20 începe într-un context tensionat între Occident și Rusia

Summitul G20 începe într-un context tensionat între Occident și Rusia
Publicat: 15/11/2014, 10:48

Vineri, cu o zi înainte de începerea summitului, care va avea loc pe parcursul a două zile, Marea Britanie și Australia au pregătit o primire ostilă președintelui rus Vladimir Putin.

Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că intenționează să restaureze „gloria pierdută a țarismului sau a Uniunii Sovietice”, în timp ce premierul britanic David Cameron a denunțat o Rusie care agresează țări mai mici decât ea, referindu-se la Ucraina.

NATO a confirmat în cursul acestei săptămâni temerile autorităților de la Kiev, potrivit cărora Rusia a mobilizat trupe și echipamente militare în estul Ucrainei, controlat de rebelii proruși, acuzații negate de Moscova.

Și Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) desfășurată în Ucraina că susține autoritățile de la Kiev în conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși. Potrivit Ministerului rus de Externe, Misiunea de observatori a OSCE „a lăsat impresia că toate eforturile (sale) vizează acordarea de ajutor și susținere doar pentru una dintre părțile conflictului, și anume pentru autoritățile de la Kiev”.

Acesta este contextul în care cei mai importanți lideri ai lumii au sosit la Brisbane, un oraș din estul Australiei unde Vladimir Putin a ajuns vineri seara, iar Barack Obama și François Hollande sâmbătă dimineața.

– Întrevedere Hollande-Putin

Franța întreține de asemenea relații tensionate cu Rusia. Vineri, o sursă rusească „sus-plasată” citată de agenția RIA Novosti a afirmat că Franța are termen până la sfârșitul lui noiembrie să livreze prima navă de război de tip Mistral Rusiei, dacă nu vrea să se expună unor cereri „serioase” de compensații.

Premierul francez Manuel Valls a afirmat vineri seara că Franța va lua decizii în mod suveran, „fără ca cineva să-i dicteze poziția” în privința livrării controversate a două nave de tip Mistral Rusiei.

Hollande și Putin urmează să aibă o întrevedere bilaterală sâmbătă, la 08.00 GMT (10.00, ora României).

Sâmbătă dimineața, președintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat pentru presă că situația din Ucraina rămâne un subiect de „preocupare majoră”.

Șefii de stat și de guvern urmează să se întrunească sâmbătă dimineața, în jurul orei 03.00 GMT (05.00, ora României), pentru o reuniune privată. Tradiționala fotografie de familie va fi făcută în jurul orei 07.00 GMT (09.00, ora României).

De asemenea, președintele american Barack Obama va anunța într-un discurs că țara sa va oferi trei miliarde de dolari Fondului Verde al Națiunilor Unite menit ajutorării țărilor să lupte împotriva efectelor schimbărilor climatice.

Președintele american a devenit tot mai insistent în problema problema schimbărilor climatice, la câteva zile după ce Statele Unite au anunțat un acord inedit cu China în privința reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Includerea problemelor privind mediul în comunicatul final al G20 nu este dorită de țara gazdă, Australia, reticentă pe această temă. Australia vrea să se concentreze pe creșterea PIB-ului mondial, problema infrastructurii, subiectul energetic și lupta împotriva optimizării fiscale agresive a multinaționalelor și evaziunii fiscale.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost acuzat de „conflict de interese” în contextul dezvăluirilor referitoare la existența unui sistem de evaziune fiscală în timp ce era premier al Luxemburgului. Potrivit unor dezvăluiri, Luxemburgul a organizat un sistem de evaziune fiscală favorabil companiilor multinaționale, scandalul fiind denumit „LuxLeaks” și scoțând la iveală lucruri din perioada în care Jean-Claude Juncker era premier.

„Cred cu adevărat că trebuie să luptăm la nivel internațional împotriva evaziunii fiscale”, a răspuns Juncker, în contextul în care Australia a promis măsuri foarte dure în acest dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Momentul în care Denis Repka se izbeşte cu motocicleta de un parapet. Omul de afaceri a...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform