Prima pagină » Știri externe » Summitul G20 va fi marcat de criza din Siria și turbulențele financiare din țările emergente

Summitul G20 va fi marcat de criza din Siria și turbulențele financiare din țările emergente

Șefii de state și de guverne din G20 se vor reuni joi și vineri la St Petersburg pentru un summit care se anunță tensionat din cauza crizei din Siria și a turbulențelor financiare din țările emergente, relatează AFP.

Șefii de state și de guverne din G20 se vor reuni joi și vineri la St Petersburg pentru un summit care se anunță tensionat din cauza crizei din Siria și a turbulențelor financiare din țările emergente, relatează AFP.

Liderii celor mai mari țări dezvoltate și emergente se vor concentra, în mod oficial, pe problemele economice și financiare.

O sursă diplomatică rusă a recunoscut însă că din cauza tensiunilor legate de eventuală intervenție militară americană în Siria, întâlnirea va fi dominată de actualitatea diplomatică.

Președinția rusă insistă pe de altă parte că subiectul Siria nu va figura în programul reuniunii.

Summitul trebuie să dea prioritate creșterii și intervine într-un moment în care economia mondială se află din nou într-o zonă de risc, a avertizat președintele Vladimir Putin, săptămâna trecută.

Zona euro pare să iasă din recesiune, dar țările emergente, în frunte cu India, brazilia și Turcia, se confruntă cu deprecierea monedelor, consecință a schimbării de politică monetară anunțată de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite.

Odată cu redresarea economiei americane, Fed este șe cale să restrângă achizițiile lunare de obligațiuni, de 85 de miliarde de dolari. Subiectul provoacă disensiuni, întrucât efectele negative sunt deja vizibile în evoluția monedelor țărilor emergente, a avertizat Chris Weafer, analist la firma de consultanță Macro Advisory.

Potrivit analiștilor, țările afectate vor cere Fed să reducă măsurile de stimulare ținând cont de efectele colaterale produse și nu doar de interesele naționale.

La întâlnirea miniștrilor de Finanțe din G20 care a avut loc la Moscova la sfârșitul lunii iulie, Brazilia și Rusia au cerut SUA informații clare pe această temă, mesaj inclus în comunicatul final al reuniunii.

De la începutul acestui an, monedele Indiei și Turciei au înregistrat scăderi puternice ale cotațiilor, de 25%, respectiv 11%, în pofida eforturilor băncilor centrale de a opri declinul.

În Brazilia, unde realul s-a depreciat cu 15%, banca centrală a anunțat că va aloca 50 de miliarde de dolari pentru protejarea monedei.

În Rusia, țară care vrea să profite de președinția G20 pentru a-și demonstra deschiderea economiei către investitori, rubla s-a depreciat cu circa 10%, iar creșterea economică a încetinit puternic de la începutul acestui an.

Citește și