Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă / Care sunt mizele României / Proteste în fața Palatului Buckingham – FOTO

Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă / Care sunt mizele României  / Proteste în fața Palatului Buckingham - FOTO
Publicat: 04/12/2019, 14:33

Mai multe persoane au protestat, marți seara, în fața Palatului Buckingham, în timpul întâlnirii dintre liderii statelor și Regina Marii Britanii.

Credit foto: Marius Zmarandescu / Mediafax

Iohannis, despre subiectul regiunii Mării Negre la Summitul NATO: Cred că voi găsi multă deschidere

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că va vorbi în cadrul Summitului NATO despre importanța regiunii Mării Negre și crede că va găsi multă deschidere în privința acestui subiect.

„A doua chestiune este legată de o discuție despre viitorul NATO, care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung pentru NATO. Aici noi suntem de părere că e bine să începem o discuție, un proces de reflecție, dar sub conducerea secretarului general și cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi. Discuții așezate și cred că foarte bune vom avea. În ceea ce privește regiunea Mării Negre, care pentru noi este vitală voi sublinia importanța acestei regiuni pentru NATO și cred că voi găsi multă deschidere, fiindcă tot la inițiativa noastră întreaga regiune a fost inclusă într-o strategie NATO special dedicată regiunii Mării Negre și vom continua cu succes”, a spus Iohannis, înainte de participarea la Summitul NATO.

Șeful statului s-a arătat optimist cu privire la oferta României pentru comandamentul la nivel de corp armată.

„În ceea ce privește comandamentul la nivel de corp armată, în principiu la nivel militar această ofertă a României a fost acceptată, dar procesul de decizie nu este încă finalizam, el continuă. Noi suntem optimiști”, a subliniat Iohannis.

Președintele României participă, la ora transmiterii acestei știri, la Summitul NATO.

UPDATE Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă. Iohannis: Trump este în campanie. Nu va veni în România înainte de alegerile din SUA

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că Donald Trump este în campanie electorală și cu siguranță nu va veni în România înainte de alegerile din Statele Unite, însă invitația pentru acesta rămâne deschisă.

„Sunt mulțumit că avem aceste ocazii de a discuta și formal, dar și informal cum am avut ocazia aseară la recepție. Acum trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism. Președintele Trump este practic în campanie electorală și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegerile din Statele Unite, dar probabil după”, a spus Klaus Iohannis, înainte de participarea la Summitul NATO.

Klaus Iohannis l-a invitat pe Donald Trump în România pentru o vizită de lucru și în luna august, când președintele României l-a vizitat pe liderul SUA la Casa Albă.

Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă. Donald Trump, dineu de lucru cu lideri ai unor țări est-europene, inclusiv România, la summitul NATO

Președintele SUA, Donald Trump, va participa la un dineu de lucru cu liderii din România, Polonia și țările baltice, cu ocazia summitului NATO de la Londra, afirmă surse citate de agenția de presă Reuters.

Donald Trump va ajunge la Londra în cursul nopții de luni spre marți, pentru a participa la summitul NATO.

Cu ocazia reuniunii Alianței Nord-Atlantice, care se va desfășura marți și miercuri la Londra, liderul de la Casa Albă va avea și întrevederi bilaterale cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu Emmanuel Macron, președintele Franței, și cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, Donald Trump va participa la un dineu de lucru cu liderii din România, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Polonia, Bulgaria și Marea Britanie, au declarat surse diplomatice citate de agenția de presă Reuters.

Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă. Klaus Iohannis va participa marți și miercuri la Reuniunea NATO la Nivel Înalt

Președintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 3-4 decembrie, la Reuniunea NATO la Nivel Înalt care se va desfășura la Londra, urmând să pledeze pentru necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 3-4 decembrie a.c., la Reuniunea NATO la Nivel Înalt care se va desfășura la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. (…) În cadrul dezbaterilor, președintele Klaus Iohannis va evidenția contribuțiile României în cadrul NATO, precum și importanța fundamentală a unității și solidarității aliate și va expune evaluările naționale cu privire la evoluțiile de securitate la nivel regional și global subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, reuniunea are loc în contextul împlinirii a 70 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice.

„Alături de momentele cu caracter ceremonial, programul va include o sesiune de lucru, în cadrul căreia liderii aliați vor discuta prioritățile NATO în actualul context internațional de securitate și deciziile necesare în vederea continuării procesului de adaptare a Alianței. Cu această ocazie, liderii aliați vor analiza stadiul de implementare a măsurilor pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, precum și a celor legate de rolul Alianței în proiectarea stabilității și acordarea de sprijin statelor partenere. În același timp, șefii de stat și de guvern din statele membre aliate vor adopta decizii privind modernizarea NATO și creșterea rolului său în combaterea actualelor amenințări și provocări la adresa securității euro-atlantice”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă. Liderii NATO vor veni la Londra și vor patricipa la două recepții oferite de Regina Elisabeta a II-a și de premierul Boris Johnson, scrie caleaeuropeană.ro, care analizează mizele României pentru acest eveniment extrem de important.

Întâlnirea survine într-un moment în care Emmanuel Macron, liderul Franței, a vorbit despre „moartea cerebrală a NATO”, pe fondul dezangajării SUA și a implicării Turciei în Siria.

Temele mari de interes vor fi:

1. Partajarea echitabilă a responsabilităților
2. Posibilitatea lansării unui proices de reflecție privind rolul politic și strategic al NATO

După cum precizează analiștii, tensiunile dintre Trump și Merkel ar putea fi date uitării, pentru ca Germania să devină țară-fanion a consolidării NATO.

Nouă dintre cele 29 de state ale NATO – SUA (3,42%), Bulgaria (3,25%), Grecia (2,28%), Marea Britanie (2,14%), Estonia (2,14%), România (2,04%), Lituania (2,03%), Letonia (2,01%) și Polonia (2%) – au atins deja obiectivul stabilit în cadrul Alianței de a consacra apărării 2% din PIB, iar majoritatea au planuri de a atinge acest obiectiv până în 2024, a precizat Jens Stoltenberg.

Printre problemele dezbătute se vor număra provocarea strategică a Rusiei, ascensiunea Chinei și complementaritatea cu UE.

Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă. Mizele României la summit-ul NATO de la Londra

În ceea ce privește adaptarea structurii de comandă aliată, România are un obiectiv: vrea să găzduiască un comandament la nivel de corp de armată, ca parte a deciziilor summit-ului de la Bruxelles.

1) Într-o poziție favorabilă în raport cu distribuția echitabilă a responsabilităților. România își menține angajamentele pe toate cele 3 componente ale angajamentului pe linie de apărare (Defence Investment Pledge). România alocă pentru al treilea an consecutiv 2% din PIB pentru bugetul militar, cu menținerea alocărilor pentru înzestrare la peste 20% din bugetul destinat apărării, fiind așteptate continuarea achizițiilor pentru sistemele Patriot sau pentru avioanele F-16 care să efectueze misiunile de poliție aeriană ale NATO la Marea Neagră. Pe palierul operațional, România va rămâne angajată în misiunile NATO din Afganistan, Kosovo și este o gazdă recurentă a exercițiilor militare aliate, îndeosebi Sea Guardian și Saber Guardian, cele mai mari exerciții aliate în Europa.

2) Poziția României privind procesul de reflecție care vizează viitorul NATO a fost prezentată de ministrul de externe Bogdan Aurescu. la ministeriala din 20 noiembrie și care a culminat cu propunerea ca scopul final al acestui proces să fie revizuirea Conceptului Strategic al NATO. România a dat semnale la nivel politic – declarațiile președintelui, prim-ministrului și ministrului de externe – că nu împărtășește viziunea eronată a faptului că NATO ar fi o alianță în criză și că un astfel de proces de reflecție trebuie să consolideze Alianța Nord-Atlantică.

Summitul NATO de la Londra. Liderii politici care participă. De asemenea, ca parte a procesului de modernizare a NATO cu accent pe îmbunătățirea structurii de comandă, România are ca obiectiv și punerea în practică a deciziei de constituire a Comandamentului Multinațional de Corp de Armată Sud-Est în România, agreat la summit-ul NATO de la Bruxelles, din 2018, și atragerea de contribuții din partea aliaților.

Propunerea acestui comandament pe teritoriul României a fost acceptată de aliați la summit-ului de la Bruxelles, ea având obiectivul consolidării lanțului de comandă între structurile aliate din România și Bulgaria (Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București, Brigada Multinațională de la Craiova, Unitățile de Integrare a Forțelor) și Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar