Sunt BOLNAV. Un cunoscut ziarist german FALSIFICA interviuri și INVENTA personaje

Sunt BOLNAV. Un cunoscut ziarist german FALSIFICA interviuri și INVENTA personaje
Publicat: 20/12/2018, 14:59
Actualizat: 26/03/2019, 03:46

Revista germană Der Spiegel a dezvăluit miercuri, în contextul unei încrederi tot mai slabe a publicului larg în mass-media, că unul dintre jurnaliștii săi vedetă, Claas Relotius, recompensat cu numeroase premii, își falsifica de mulți ani articolele, informeazăThe Hollywood Reporter.

Relotius, care, în 2014, a primit titlul de jurnalistul anului din partea CNN, a recunoscut că cel puțin 14 articole scrise de el au avut la bază interviuri care nu s-au întâmplat niciodată. Printre acestea se numără și o convorbire prin telefon cu părinții jucătorului de fotbal american Colin Kaepernick.

Jurnalistul și-a dat demisia, luni, de la Der Spiegel, după ce s-a descoperit că a comis o fraudă jurnalistică „masivă” timp de mai mulți ani, au spus reprezentanții revistei.

Confruntat cu aceste acuzații de un coleg cu care a lucrat la un articol la frontiera dintre Mexic și Statele Unite, publicat în noiembrie, el a recunoscut în cele din urmă că a inventat citate și scene la care nu asistase niciodată. El se servea mai ales de videoclipuri vizionate pe YouTube și Facebook pentru a descrie locurile prezentate în textele sale.

În total, 14 articole ar fi fost trucate. Printre ele, se află și un articol despre un yemenit care a petrecut 14 ani închis la Guantanamo fără motiv, fapt care aproape că l-a înnebunit și l-a făcut să nu mai vrea să părăsească închisoarea americană în momentul eliberării sale.

La începutul anului 2018, jurnalistul german a alcătuit pe cinci pagini portretul, care s-a dovedit pe urmă complet imaginar, al unei femei americane, susținătoare a pedepsei cu moartea, care, potrivit spuselor sale, asista la execuțiile condamnaților la moarte. Legea americană admite prezența cetățenilor la aceste execuții.

Cazul lui Relotius este „o pată neagră în istoria de 70 de ani a Der Spiegel”, au mai spus reprezentanții publicației, care au explicat că au început să aibă bănuieli în ceea ce privește acuratețea materialelor jurnalistice furnizate de acesta în noiembrie. Un coleg care a lucrat cu Relotius la un articol a descoperit că anumite interviuri nu au avut loc.

„Sunt bolnav și am nevoie de ajutor”, a declarat Claas Relotius, citat în articolul revelator din Der Spiegel. El a mărturisit în fața redactorului-șef că a falsificat articole încă de la începuturile carierei sale, când nu găsea unghiul potrivit de abordare sau surse interesante.

Jurnalistul german le-a spus editorilor că a inventat informații pentru a evita un eșec și că este conștient de ceea ce a făcut.
Un celebru reporter Der Spiegel a recunoscut că a inventat declarații

Conducerea revistei a apelat la un comitet de experți interni și externi, iar rezultatele anchetei privind activitatea jurnalistului vor fi publicate.

Uniunea Jurnaliștilor din Germania a calificat cazul drept „cea mai mare fraudă jurnalistică de la publicarea jurnalelor lui Hitler”. Ei au făcut referire la niște presupuse jurnale ale dictatorului publicate de revista germană Stern în 1983, despre care s-a aflat ulterior că sunt false.

Cazuri similare au pătat istoria jurnalismului. Printre cele mai emblematice se află cel al jurnalistului american Jayson Blair, care a scris mai multe articole false la începutul anilor 2000. El a pretins că a intervievat în Texas familia unui soldat american ucis în Irak, iar acel interviu a fost inventat în integralitate.

Fraude similare au fost comise de jurnaliști precum Christopher Newton, de la The Associated Press, și Janet Cooke, al cărei articol fals, publicat în 1980, despre un copil dependent de heroină, a adus publicației The Washington Post un premiu Pulitzer.

Foto: Claas Relotius/ Twitter/ Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×