Prima pagină » Știri externe » Suntem pregătiți pentru unire! BELARUSUL ar putea fi ABSORBIT de RUSIA? Discuții cu mize uriașe între Lukașenko și Putin

Suntem pregătiți pentru unire! BELARUSUL ar putea fi ABSORBIT de RUSIA? Discuții cu mize uriașe între Lukașenko și Putin

Suntem pregătiți pentru unire! BELARUSUL ar putea fi ABSORBIT de RUSIA? Discuții cu mize uriașe între Lukașenko și Putin
Președintele Belarusului a declarat recent că țara sa este pregătită să se unească cu aliatul de cursă lungă RUSIA și a alimentat astfel teoria potrivit căreia Moscova ar putea absorbi statul est-european cu regim dictatorial de la granițele cu Polonia și Lituania.

Președintele Alexandr Lukașenko, care conduce fostul satelit sovietic încă din 1994, anul înființării „funcției de președinte”, a declarat, vineri, că națiunea sa este pregătită să se unească cu Rusia, relatează Moscow Times, citat de newsweek.com.

Lukașenko a făcut afirmațiile în a treia și ultima zi de discuții bilaterale cu președintele rus Vladimir Putin. Zvonurile privind absorbirea Belarusului de către Rusia, sub tutela lui Putin, au fost vehiculate în ultimii ani.

„Noi doi ne putem uni chiar mâine, fără probleme”, a declarat vineri Lukașenko. „Dar voi – rușii și belarușii – sunteți pregătiți pentru așa ceva?”, a adăugat liderul belarus, potrivit Interfax. „Putem să ne unim și să consolidăm eforturile, statele și popoarele, cât timp suntem pregătiți pentru asta”.

Putin a încercat să pună la îndoială chiar conceptul de state independente. „Nu există state pe deplin independente în lume. Lumea modernă este una a interdependenței”, a declarat Putin.

Exemplul oferit de Putin a fost Uniunea Europeană. „Acolo, Parlamentul European ia mai multe decizii pentru toți membrii UE decât lua URSS pentru republicile Uniunii. Asta nu e dependență?”, a întrebat Putin.

 

Putin a mai sugerat că prezența militară a americanilor în Europa a subminat suveranitatea națiunilor europene. „Credeți că există cineva în țările europene care dorește rachetele SUA în EUROPA?”, a mai spus Putin.

„Nimeni nu vrea așa ceva. Dar stau pur și simplu, tac din gură. Unde e suveranitatea lor? În cele din urmă, ei cred că pot fi intresați de o organizație în care au investit atât de multă suveranitate”, a precizat liderul rus.

Mandatul prezidențial al lui Putin se va încheia în 2024 și Constituția actuală nu îi permite să mai candideze. S-a sugerat tacit că Putin ar putea „fenta” restricția dacă înființează un nou stat, prin alipirea Belarusului la Rusia.

Președintele a spus în 2011 că acest lucru se poate întâmpla doar cu acordul poporului belarus.

 

În decembrie 2018, Lukașenko a precizat că acordul cu Rusia a fost un succes. „Dorința poporului belarus și a celui rus pentru unire va servi la fundația solidă pentru integrare, multicooperare și formarea unei noi istorii comune”.

În ciuda acestor declarații, dictatorul Lukașenko, care conduce Belarusul de 25 de ani, a spus în trecut că nu va permite ca națiunea sa să fie guvernată de Kremlin. Suveranitatea este sacră, a declarat Lukașenko, în contextul unei dezbateri cu Moscova cu privire la furnizarea de petrol și gaze. „Dacă cineva vrea să rupă Belarusul în regiuni și să ne oblige să fim sub dominație rusă, așa ceva nu se va întâmpla niciodată!”, promitea Lukașenko.

foto: AFP / Mediafax Foto / Maxim Malinovsky

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și