”SUPER TUESDAY”: Donald Trump și Hillary Clinton obțin victorii-cheie în câte 7 state. Avans important pentru cei doi în cursa desemnării pentru Casa Albă
În total, 12 state s-au pronunțat în cadrul acestor scrutine – „Super Tuesday” – care atribuie o cincime din numărul total al delegaților democrați și aproape un sfert din totalul celor republicani la convențiile celor două partide, prevăzute în această vară. În două dintre ele – Colorado în cazul democraților și Alaska în cazul republicanilor, alegătorii câte unuia singur dintre cele două partide au fost chemați să-și exprime opțiunile.
În tabăra democrată, Hillary Clinton s-a impus în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas și Virginia. Rivalul ei, Bernie Sanders, s-a impus în schimb în Vermont, unde este senator, și în alte trei state – Colorado, Minnesota și Oklahoma.
În tabăra republicană, înainte de anunțarea rezultatelor în caucusul din Alaska, Donald Trump s-a impus în Arkansas, Alabama, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont și Virginia.
Rivalul său Ted Cruz, a obținut victorii în Texas – cel mai populat stat american chemat la urne marți -, al cărui senator este, și în Oklahoma.
Senatorul Marco Rubio din Florida – favoritul liderilor „Grand Old Party”, dar se pare că nu și al alegătorilor – și-a salvat onoarea obținând o victorie în Minnesota – prima de la începutul alegerilor primare.
– Cruz le cere contracandidaților să-l susțină, Rubio crede în continuare în șansele sale
Încurajat de cele două noi succese, după cel din deschiderea sezonului alegerilor în Iowa, pe 1 februarie, Cruz i-a îndemnat pe Marco Rubio și pe alți doi contracandidați republicani – guvernatorul din Ohio John Kasich și fostul neurochirurg Ben Carson – să se retragă din cursă și să-l susțină împotriva lui Trump.
„Suntem singurii care-l putem înfrânge pe Trump și împiedica ceea ce ar fi un dezastru pentru republicani, conservatori și țară”, a declarat el la Stafford, la sediul său general de campanie din Texas.
Intervievat de CNN, Rubio a exclus să se retragă, declarându-se convins, din contră, că poate inversa dinamica atunci când se va vota în statele care îi sunt, în opinia sa, mai favorabile și atunci când alegătorii republicani își vor da seama că Trump este un „impostor” – continuându-și astfel linia de atac de săptămâna trecută.
„Nu putem să desemnăm un candidat care nu condamnă Ku Klux Klan-ul”, a subliniat senatorul din Florida, referindu-se la tăcerea magnatului în domeniul imobiliar, în urma unor incidente implicând susținători ai supremației albilor în timpul unuia dintre ultimele sale mitinguri.
Trump – care a obținut victorii atât în state conservatoare din Sud, cât și în state mai moderate din Nord-Est – și-a confirmat marți capacitatea de a atrage alegători foarte diferiți și și-a consolidat astfel șansele de a obține învestitura republicană, în pofida reticențelor celei mai mari părți a cadrelor partidului.
Rubio – într-o măsură mai mare decât ultraconservatorul Cruz – este considerat de către republicanii moderați drept singurul care ar putea să pună capăt marșului triumfal al newyorkezului, care dispune în prezent de 274 de delegați la Convenția de la Cleveland, în timp ce Cruz a adunat 149, iar Rubio 82.
„Scorurile lui Trump continuă să scadă, stat după stat”, a declarat tânărul senator din Florida înaintea anunțării victoriei sale în Minnesota, evocând ca dovadă înfrângerea sa cu un rezultat strâns în Virginia, unde ultimele sondaje îl creditau cu un avans considerabil pe Trump.
Miliardarul iconoclast nu a pierdut ocazia să-i dea replica, atunci când a apărut în fața presei în statul rivalului său, la Palm Beach. „A fost o marți (seara) dură pentru Rubio, dar muncește din greu”, l-a ironizat Trump care, în schimb, l-a felicitat călduros pe Cruz pentru victoria din Texas.
El a atacat-o și pe Clinton, amuzându-se pe seama faptului că a auzit-o spunând într-un discurs că va crește salariile și le va îmbunătăți viața americanilor, „ca și cum n-ar fi aici de ani de zile”.
Miliardarul s-a prezentat totodată ca un „unificator” al partidului său, ale cărui elite sunt, de fapt, îngrijorate de candidatura sa.
– Sanders va merge până la capăt
În tabăra democrată, în pofida rezistenței neașteptate a lui Sanders, rezultatul alegerilor primare pare să nu provoace vreo îndoială, în contextul în care fostul secretar de Stat beneficiază de o largă rezervă de voturi în rândul populațiilor afroamericană și hispanică.
După triumful din acest weekend în South Carolina, Clinton a pornit de pe poziția de mare favorită în statele din Sud, unde populația de culoare este importantă și unde s-a impus cu un avans zdrobitor.
„Ce Super Tuesday!”, a exclamat – cu o voce răgușită după succesiunea de mitinguri la care a participat – fostul secretar de Stat, la Palm Beach, în Florida, unde își continuă campania și unde a atacat din nou sloganul lui Trump – „Make America Great Again” – în timp ce susținătorii săi scandau „USA, USA!”.
„A încerca să împarți America între «ei» și «noi» este o greșeală, iar noi nu vom permite acest lucru”, a promis ea, denunțând discursuri de o „josnicie fără precedent” ale candidaților republicani.
Fosta Primă Doamnă și senatoare din New York dispune de-acum de 584 de delegați, în timp ce Sanders a obținut 351.
Clinton este considerată deja oponenta lui Trump în alegerile prezidențiale, însă Sanders a dat asigurări – după succesul pe care l-a obținut în Vermont și înainte să fie informat despre celelalte trei victorii de marți seara – că nu va ieși din cursă până la final.
„Nu vom câștiga peste tot, este clar, dar îmi încălzește sufletul faptul că oamenii care mă cunosc cel mai bine (…) vor să mă vadă la Casa Albă”, le-a spus el susținătorilor săi, la un miting la Essex Junction.
„Această campanie vizează să transforme America, nu doar să aleagă președintele”, a adăugat Bernie Sanders, denunțând din nou dur comitetele de acțiune politică prin care este finanțată campania candidaților („Super PACs”) și atacându-i inclusiv pe adversarii acestora, pe care i-a acuzat că „distrug democrația americană”.
Alegerile primare continuă sâmbătă, în cinci state, și anume prin caucusuri democrate și republicane în Kansas, caucusuri republicane în Kentucky, alegeri primare democrate și republicane în Louisiana, caucusuri republicane în Maine și caucusuri democrate în Nebraska.