Un locuitor din nord-estul Nigeriei, Moussa Zira, a povestit cum a reușit să scape dintr-un atac comis de gruparea islamistă Boko Haram în satul său, soldat cu moartea a 12 persoane, la începutul lui ianuarie. Împușcat în coapsă și grav rănit, el s-a prefăcut mort, după care a fugit în statul vecin, Ciad, la tabăra de refugiați din Baga Sola, relatează AFP.
Membrii „Boko Haram au sosit la ora 4.00 dimineața și au intrat în fiecare casă, căutau bărbați. Ne-au salutat, apoi ne-au spus să-i urmăm, pentru că ne vor explica ulterior”, povestește el.
Islamiștii au luat 14 persoane, „un bărbat din fiecare casă”, în apropierea orașului nigerian Baga. „Era și un bătrân printre ei și i-au spus să plece. Am mers pe câmp și au spus tuturor să se întindă cu fața la pământ”.
„După ce au tras în aer o dată, au început să tragă în noi” de la distanță mică, a continuat bărbatul, care credea că totul s-a sfârșit. „La scurt timp, am înțeles că glonțul nu mi-a atins capul, ci brațul și coapsa. În jurul meu erau toți morți”.
Întins în mijlocul cadavrelor
Pentru ca Boko Haram să nu-l ucidă, el a rămas întins în mijlocul cadavrelor, așteptând ca islamiștii să plece, apoi a mers prin iarba înaltă câteva ore, înainte de a întâlni un motociclist care l-a ajutat să fugă spre lac.
Pastorul Yacubu Moussa, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre puținii creștini care au scăpat din atacul asupra orașului Baga. În noaptea de 3 ianuarie, când islamiștii au venit prin surprindere, tot orașul dormea. „Au tras în toată lumea fără distincție, bărbați, femei, copii și bătrâni”, povestește el.
Întrebat despre numărul de atacatori, el ezită și vorbește de „mii de oameni”, însă cifrele nu pot fi verificate. Pastorul adaugă că „erau cadavre peste tot pe străzi” când a fugit.
Două zile mai târziu, Yacubu Moussa a încercat să se întoarcă acasă pentru a-și lua câteva lucruri. El a văzut „cadavre plutind pe apă”, iar „mirosul era atât de puternic încât se simțea de departe”.
Din oraș nu a mai rămas decât cenușă, „au ars totul, casele noastre, magazinele, mașinile”.
În tabăra de refugiați, pastorul afirmă că se simte singur la ora rugăciunii, fiind înconjurat de zeci de musulmani. „Aici nu am nimic de făcut, nu am credincioși, lăcaș de cult, nu am nici Biblie”.
Un bebeluș numit Idriss Deby
De la începutul lui ianuarie, peste 14.000 de persoane au traversat frontiera pentru a fugi de atacurile sângeroase din jurul orașului Baga, a declarat Mamadou Dian Balde, reprezentant adjunct al Înaltului Comisariat pentru Refugiați al ONU (UNHCR) în Ciad.
„Ei vin cu povești greu de ascultat. Zilele trecute a venit un bărbat să se înregistreze și nu auzea nimic din ce îi spuneam, nu făcea decât să plângă: cei din Boko Haram au aruncat o grenadă în casa sa, iar soția și cei trei copii au murit pe loc”, povestește Idriss Dezeh, de la Comisia națională de primire, reintegrare a refugiaților și repatriaților.
Unii au avut norocul să ajungă la tabără cu toată familia. Așezată în fața unui cort alb, Aisha Aladji Garb alăptează un bebeluș pe care l-a născut în urmă cu două săptămâni în barca cu care a fugit.
Debarcând în Ciad, ea a întâlnit o patrulă de soldați locali. „Au avut grijă de mine, m-au urcat în camionul lor și m-au dus direct la tabără, unde am primit ajutor”, povestește ea. „Datorită lor, bebelușul meu este în viață. Așa că l-am numit Idriss Deby”, ca pe președintele Ciadului, a adăugat femeia.