Prima pagină » Știri externe » Surpriză: cine este propunerea lui Alexis Tsipras pentru funcția de ministru de Finanțe

Surpriză: cine este propunerea lui Alexis Tsipras pentru funcția de ministru de Finanțe

Surpriză: cine este propunerea lui Alexis Tsipras pentru funcția de ministru de Finanțe
Premierul elen Alexis Tsipras l-a propus ca ministru de Finanțe al Greciei pe Yanis Varoufakis, economist de orientare marxistă și opozant deschis al programului de salvare, semn că guvernul de coaliție format de partidul Syriza va adopta o poziție fermă în negocierile cu creditorii internaționali.

Între membrii cabinetul care urmează să depună marți jumărmântul se află și câțiva reprezentanți ai partidului de dreapta Grecii Independenți, funcția de ministru al Apărării revenind președintelui acestei formațiuni, Panos Kammenos, relatează MarketWatch.

Guvernul își va asuma responsabilitățile imediat, prima ședință a Executivului fiind programată miercuri.

Varoufakis, profesor de economie, cel mai recent la Universitatea din Texas, se descrie ca fiind „un marxist liberal”.

„Mandatul partidului este de a renegocia acordul (cu creditorii internaționali n.r.)”, a declarat duminică Yanis Varoufakis, pentru CNBC.

Echipa de economiști a Syriza dorește să obțină de la BCE o reducere drastică a datoriilor Greciei, propunând, printre altele, un schimb de obligațiuni.

„Grecia a intrat în faliment în 2010, iar Europa, în infinita sa înțelepciune, a încercat să rezolve problema insolvenței așezând cel mai mare împrumut din istorie pe umerii slăbiți ai statului grec falimentar”, a spus Varoufakis, menționând că Grecia nu are cum să își plătească toate datoriile.

Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele acțiuni pe care premierul le va întreprinde va fi să renegocieze datoriile pe care Grecia le are către BCE, UE, FMI și alți investitori, datorii care în prezent se ridică la peste 312 miliarde de euro. Posibila mutare, fără precedent, a provocat deja reacții din partea politicienilor și bancherilor.

În ceea ce privește BCE, statul elen datorează instituției 27 miliarde de euro, deoarece BCE a cumpărat, în 2010 și 2011, obligațiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor și a ajuta țara să se împrumute mai ieftin pe piețele internaționale.

Mai mulți oficiali UE, printre care ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble și omologul său olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat în ultimele zile Grecia în privința riscurilor la care statul se expune în cazul în care deviază de la programul economic și fiscal agreat cu Troica creditorilor.

Mai mult, un eventual eșec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista țărilor eligibile pentru accesarea de finanțări de la Banca Centrală Europeană prin noul program de achiziții de active din zona euro, program a cărui valoare totală este de circa 1.100 miliarde de euro și care include cumpărarea de obligațiuni guvernamentale.

Grecia nu va putea să participe la programul BCE cel puțin până în iulie, din cauza limitelor impuse achizițiilor instituției de obligațiuni de la un emitent, a spus săptămâna trecută președintele instituției, Mario Draghi.