„Surpriza din octombrie” care poate să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA

„Surpriza din octombrie” care poate să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA
Sursa Colaj Foto: Profimedia
Publicat: 07/10/2024, 17:53
Actualizat: 07/10/2024, 18:08

Cu o lună înainte de ziua alegerilor, confruntarea dintre Donald Trump și Kamala Harris este echivalentul electoral al unei lupte fără mănuși, scrie BBC.  Cursa pentru Casa Albă pare să aibă încă un rezultat imprevizibil, atât la nivel federal, cât și în statele-cheie. Câștigătorul va fi decis de alegătorii indeciși. 

„În orice cursă extrem de strânsă, unde electoratul este împărțit, o diferență de 1-2% ar putea fi decisivă”, spune David Greenberg, un istoric de la Universitatea Rutgers.

2024 – Un an cu multe șocuri politice cum nu s-a mai văzut din 1968

2024 este anul cu multe șocuri politice: de la un candidat republican care a supraviețuit la două tentative de asasinat și a fost condamnat pentru infracțiuni, la președintele Joe Biden care s-a retras din cursă în favoarea vicepreședintei sale mai tinere.

Însă când surprizele apar în luna octombrie, cum ar fi emailurile lui Hillary Clinton din 2016, rămâne foarte puțin timp pentru a recupera voturile pierdute în urma unei gafe sau  pentru ca un candidat să-și mai repare reputația știrbită de o știre compromițătoare.  Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidențiale, neavând voturile electorilor din Pennsylvania, Virginia, Michigan, Georgia, Arizona și Wisconsin.

Urmările uraganului Helene: câștigată cu greu în 2020, democrații ar putea pierde Georgia

Primul  „cutremur” politic este uraganul Helene care a devastat săptămâna trecută două state-cheie în alegeri: Georgia și Carolina de Nord. Cu un număr de decese de peste 200, dezastrul umanitar a devenit o problemă politică pentru democrați. Kamala Harris a promis ajutor pe termen lung în timpul unei vizite în Georgia și a întâlnit americanii afectați de furtună în Carolina de Nord.

Pentru Trump, ambele state sunt esențiale pentru victorie, iar sondajele indică o cursă strânsă. În timpul unei vizite în Georgia, fostul președinte a susținut că americanii nu pot să primească ajutor pentru că banii din fondurile de urgență sunt cheltuiți pentru migranți. Nemulțumirea alegătorilor din cele două state-cheie față de eforturile democraților ar putea să-l avantajeze pe Trump.

Situația din Carolina de Nord după uraganul Helene. Sursa Foto: Profimedia
Situația din Carolina de Nord după uraganul Helene. Sursa Foto: Profimedia

Escaladarea războiului din Orientul Mijlociu înseamnă ca democrații să piardă Michigan

Pe lângă dezastrul lăsat de mama-natură  ce ar putea să o lase pe Kamala fără Georgia și Carolina de Nord, mai este o criză care ar putea să influențeze politica americană. Dar este una provocată de oameni. Războiul dintre Israelul condus de Benjamin Netanyahu și grupările teroriste Hezbollah și Hamas, cu Siria condusă de dictatorul Assad, dar și cu rebelii Houthi din Yemen, ar putea să se extindă la nivel regional.

S-ar putea ajunge la un război total dintre Israel și Iran. După 11 luni de lupte duse în Fâșia Gaza pentru anihilarea grupării teroriste Hamas, la finalul lunii septembrie, forțele israeliene au pătruns în sudul Libanului. Pe 1 octombrie, Iranul a bombardat Israel pentru a doua oară în acest an. Israel a rezistat cu brio cu ajutorul aliaților și a sistemului de apărare costisitor.

7 octombrie 2024: Bombardarea israeliană a Beirutului. Sursa Foto: Profimedia
7 octombrie 2024: Bombardarea israeliană a Beirutului. Sursa Foto: Profimedia

Kamala Harris, deși s-a prezentat drept un candidat al schimbării în favoarea creării statului Palestina, nu s-a distanțat de politicile administrației actuale în ceea ce privește relațiile SUA-Israel. Conflictul are consecințe și pentru democrați, în special pentru baza lor electorală. Harris se confruntă cu provocări din partea alegătorilor arabi-americani din Michigan, un stat crucial pentru democrați. Tinerii activiști din campusurile studențești desfășoară protestele anti-război.

Donald Trump ar putea profita de pe urma prăbușirii burselor

Economia rămâne principalul subiect pentru alegători, iar Harris a primit o veste bună pe acest front. Datele recente privind ocuparea forței de muncă au arătat o creștere robustă a locurilor de muncă și o scădere a șomajului la 4,1%.Totuși, preocupările economice ale alegătorilor nu se rezumă doar la cifre recente. În multe regiuni devalorizate, chiar și într-o economie în creștere, nemulțumirile persistă.

Și desigur, o prăbușire a burselor poate să-i aducă un rezultat favorabil candidatului republican. Recesiunea din 2007 și căderea burselor din 2008, declanșând Marea Criză Financiară, i-au erodat popularitatea administrației republicane a lui George W. Bush și i-au compromis șansele candidatului John McCain de a câștiga alegerile în fața candidatului democrat și de culoare Barack Obama. El a promis schimbări pentru revenirea economică, având  sloganul „Yes We Can”. 

Bursele înroșite înseamnă un 5 noiembrie „roșu”, un semn bun pentru câștigarea alegerilor de către republicani. Sursa Foto: Profimedia
Bursele înroșite înseamnă un 5 noiembrie „roșu”, un semn bun pentru câștigarea alegerilor de către republicani. Sursa Foto: Profimedia

În timp ce Trump era considerat mai capabil în gestionarea economiei, mai ales dacă se va afișa ca „salvatorul tăietor de taxe” în cazul prăbușirii burselor, o oportunitate excelentă pentru a arunca vina pe administrația Biden (din care Kamala face parte) pentru starea proastă a economiei, pentru „miliardele de dolari irosiți pe Ucraina, ajutoare sociale și mediu” și taxele „devastatoare” pentru mediul companii. Ar putea fi în joc controlul asupra statelor cheie  Pennsylvania și Virginia, câștigate cu greu în 2020 de Joe Biden. În 2016, cele două state au votat în favoarea lui Trump.

Citește și: Donald Trump, favorit să CÂȘTIGE alegerile prezidențiale din SUA, conform sociologului Mirel Palada / „Va fi o CONFRUNTARE mult mai strânsă”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Averea ascunsă a lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a primit o veste neașteptată
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului...