Surpriză la Summitul ONU pe tema modificărilor climatice. Un lider controversat va participa la eveniment
„Prima zi va fi rezervată (…) șefilor de stat și de guvern; am primit deja peste 100 de răspunsuri pozitive și vor interveni președintele Statelor Unite, președintele Chinei, președintele Rusiei, premierul Indiei, bineînțeles secretarul general al ONU, președintele francez și mulți alții”, a declarat Laurent Fabius, viitorul președinte al COP21, pentru presă, într-o vizită pe șantierul de la Bourget.
Conferința mondială pe tema modificărilor climatice, care se va desfășura în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, ar putea să conducă la adoptarea unui acord mondial în lupta împotriva încălzirii globale. Pentru a evita un eșec, ca la Conferința de la Copenhaga în 2009, s-a decis ca șefii de stat și de guvern să fie invitați încă din prima zi a evenimentului.
Rusia, un important producător de petrol, este considerată atât un potențial semnatar, cât și „spărgător” în lungul proces de negociere a primului pact universal menit să stopeze încălzirea globală prin limitarea gazelor cu efect de seră.
Moscova a promis în martie o posibilă reducere cu 25-30% față de nivelul din anii ’90 a acestor emisii până în 2030, dar a condiționat acest lucru de rezultatul negocierilor și angajamentele altor poluatori majori.
Rusia este al cincilea cel mai mare poluator din lume cu gaze de seră, după China, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) și India, potrivit centrului american de reflecție World Resources Institute.
Acest angajament al Moscovei a fost catalogat drept „inadecvat” de către Climate Action Tracker, un instrument de analiză creat de patru organisme de cercetare.
Vladimir Putin a revenit în prim-planul scenei internaționale în urma deciziei de a in războiul civil din Siria alături de Bashar al-Assad, printr-o campane de bombardamente în susținerea forțelor proguvernamentale, în mod oficial împotriva grupării Statul Islamic (SI). Acest dosar ar putea să fie abordat, dar și cel al crizei din Ucraina, cu omologii săi, în marja COP21.
Fabius a anunțat la sfârșitul lui octombrie prezența președinților Statelor Unite și Chinei, dar și a premierului indian la deschiderea COP21. Barack Obama și-a confirmat prezența vineri.
„Sunt de un optimism activ, trebuie să reușim”, a declarat Fabius despre acest mare summit mondial, în contextul în care pregătiri au loc, împreună cu aproximativ 60 de miniștri, începând de duminică și până marți, la Paris.
„Se va face totul pentru ca pe 11 decembrie toți colegii mei să poată aproba ceea ce va fi, sper, Acordul de la Paris care să va permită să se lupte împotriva modificărilor climatice”, a adăugat el.