Prima pagină » Știri externe » Surse din armata americană: Submarinele rusești ar putea lăsa omenirea fără internet

Surse din armata americană: Submarinele rusești ar putea lăsa omenirea fără internet

Submarinele și navele de spionaj ale Rusiei activează frecvent în apropierea cablurilor subacvatice de internet, care asigură comunicarea în țările lumii, au declarat surse din cadrul armatei americane.

Potrivit surselor militare americane citate de The Telegraph, navele ruse ar dori să taie cablurile submarine de fibră optică, în locuri strategice, pentru a împiedica SUA să comunice cu guvernele occidentale.

Chiar dacă nu există nicio dovadă în privința unei asemenea acțiuni, autoritățile americane se află în alertă. În interiorul Pentagonului și agențiile de spionaj, informațiile despre activitățile navale ale Rusiei sunt secrete și nimeni nu le discută în fața opiniei publice.

„Sunt îngrijorat de ceea ce ar putea să facă rușii”, a declarat amiralul Frederick J. Roegge, comandantul flotei de submarine a marinei americane în Oceanul Pacific, fără să ofere detalii despre operațiunile Rusiei în perimetru.

„Ar fi o îngrijorare să auzim că o țară se joacă cu aceste cabluri de comunicații și din cauza activității secrete a submarinelor, nu putem oferi detalii”, a spus cmdr. William Marks, un purtător de cuvânt al marinei americane la Washington.

În cercuri restrânse, comandanții și alți membri ai armatei sunt mult mai îngrijorați. Ei spun că din Marea Nordului până în Asia de S-E și chiar aproape de țărmurile Americii, monitorizează activitatea tot mai animată a navelor rusești care se deplasează în jurul cablurilor de comunicație.

Luna trecută, nava de spionaj rusească Yantar, echipată cu un submarin de mici dimensiuni, a navigat discret pe coasta de est a SUA, în drum spre Cuba – unde se află un cablu important, care asigură internetul pentru baza navală americană de la Guantanamo Bay. Locul a fost monitorizat de sateliți, nave și avioane de spionaj americane. Oficialii navali au spus că nava Yantar și submarinele pot tăia cu ușurință cablurile de internet, amplasate la mare adâncime.

Războiul Rece, reîncălzit

„Nivelul de activitate este comparabil cu cel din timpul Războiului Rece”, a declarat un diplomat european de rang înalt.

De asemenea, unul din aliații NATO, Norvegia, este îngrijorat de intensitatea activităților submarinelor rusești. Pentagonul susține că navele rusești caută vulnerabilități la adâncimi mai mari, unde cablurile sunt greu de monitorizat și defecțiunile ar fi greu de reparat.

Oficialii americani au spus că locul în care se află aceste cabluri este strict secret. „Cablurile submarine urmează același traseu ca și în 1860, când au fost amplasate”, a declarat omul de știință Michael Sechrist, fost manager de proiect la Harvard-MIT.

Operatorii de cabluri subacvatice le amplasează în locuri familiare, ținând cont de acorduri istorice. Excepție fac acele cabluri speciale, amplasate în locuri secrete, care sunt folosite de SUA pentru operațiuni militare. Aceste cabluri nu sunt marcate pe hărți și este posibil ca rușii să le caute cu mare interes, au susținut oficialii americani.

Rolul cablurilor de comunicații este mai important ca niciodată. Acestea asigură o afacere de 10 trilioane de dolari pe zi, cu fiecare tranzacție care se petrece, în fiecare secundă. Cablurile situate la mare adâncime asigură 95% din volumul zilnic de comunicații.

Precedentul, stabilit chiar de americani

Paranoia față de poziționarea cablurilor subacvatice nu reprezintă o noutate. În octombrie 1971, submarinul american Halibut a intrat în Marea Okhotsk, în nordul Japoniei și a descoperit un cablu de telecomunicații folosit de autoritățile sovietice din domeniul nuclear, reușind să se conecteze la acesta. Misiunea, cu nume de cod Ivy Bells, a fost atât de secretă încât cei mai mulți marinari de pe submarin nici măcar nu au știut de reușita respectivă. Succesul americanilor a dus la răspândirea „obiceiului” de a intercepta asemenea cabluri de comunicații.

În urmă cu zece ani, marina americană a lansat submarinul Jimmy Carter, care poate intercepta cablurile submarine.

Acestea nu sunt singurele vase care pot tăia cablurile de telecomunicații de sub apă. Armata americană monitorizează îndeaproape Yantar, o navă despre care oficialii ruși spun că are doar activități de oceanografie în zonă și nimic mai mult.

De asemenea, potrivit analiștilor militari americani, Rusia construiește o dronă subacvatică capabilă să transporte arme nucleare de mici dimensiuni, pe care să le folosească împotriva unor obiective din porturi și de pe coastele unor țări.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și