Administraţia Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse cu informații de la Casa Albă. Aceasta decizie ar marca o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Ucraina intenționează să inițieze primele sale atacuri cu rază lungă de acțiune în zilele următoare, au declarat sursele pentru Reuters, fără a dezvălui detalii din cauza implicațiilor legate de securitatea operațională.
Decizia ar veni ca urmare a desfășurării de către Rusia a trupelor terestre nord-coreene pentru a-și suplimenta propriile forțe, o evoluție care a provocat îngrijorare la Washington și Kiev.
Potrivit surselor, primele lovituri în teritoriul rus vor fi probabil efectuate cu ajutorul rachetelor ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 190 de mile (306 km).
Mișcarea Statelor Unite, care intervine cu circa două luni înainte ca președintele ales Donald Trump să își preia mandatul la 20 ianuarie, vine după luni de cereri din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite armatei ucrainene să folosească arme americane pentru a lovi ținte militare rusești aflate departe de granița sa.
Decizia ar urma să își producă efectele în cele două luni până când Donald Trump va deveni președinte de facto, iar în acest moment nu este clar dacă noul președinte al SUA va reconsidera decizia lui Biden. Pentru o perioadă lungă de timp, Trump a criticat amploarea asistenței militare și financiare acordate de Statele Unite Ucrainei și a promis să pună rapid capăt războiului, fără a oferi o explicație a modului în care va face asta.
Reuters a cerut o reacție unui purtător de cuvânt al lui Trump, care nu a răspuns imediat solicitării. Dar unul dintre cei mai apropiați consilieri de politică externă ai președintelui ales, Richard Grenell, a criticat decizia.
„Ar escalada războiul înainte de a-și părăsi funcția”, a spus Grenell, într-o postare pe rețeaua de socializare X, în urma informațiilor publicate de Reuters.
Este de notat faptul că unii republicani din Congres i-au cerut lui Biden să relaxeze regulile privind modul în care Ucraina poate folosi armele furnizate de SUA.
De la victoria lui Trump din 5 noiembrie, înalți oficiali ai administrației Biden au spus în mod repetat că vor folosi timpul rămas pentru a se asigura că Ucraina poate lupta eficient anul viitor sau poate negocia pacea cu Rusia dintr-o „poziție de forță”.
Rusii au avertizat că orice mișcare de relaxare a limitelor privind utilizarea armelor americane de către Ucraina ar fi considerată o escaladare semnificativă.