Ministerul spaniol de Interne a anunțat că un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost reținut sub bănuiala că s-ar afla în spatele scrisorilor-capcană trimise anul trecut la ambasadele Ucrainei şi SUA, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez şi unui producător de arme.
Bărbatul, care este cetăţean spaniol, a fost reţinut în oraşul Miranda del Ebro, din nordul țării.
Poliţia i-a percheziţionat locuinţa situată într-un bloc dintr-un cartier muncitoresc.
Bărbatul a lucrat la primăria din Vitoria, de unde a ieșit la pensie în anul 2013.
Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a fost prezent la momentul reținerii bătrânului. În fața presei chemată la Vitoria să imortalizeze momentul, Grande-Marlaska a afirmat că ancheta continuă şi a refuzat să comenteze informaţiile care acuzau Rusia că s-ar afla în spatele acestei povești.
Potrivit comunicatului poliţiei spaniole, „se pare că persoana arestată a fabricat şi trimis singură dispozitivele explozive, dar nu este exclusă participarea ori influenţa altor persoane”.
În data de 30 noiembrie, la deschiderea uneia dintre cele şase scrisori-capcană, adresată ambasadorului Ucrainei în Spania, însărcinatul cu securitatea al reprezentanţei diplomatice a fost rănit uşor la mâna dreaptă. Celelalte scrisori au fost interceptate de serviciile de securitate. Justiţia spaniolă a deschis imediat o anchetă pentru presupuse acte de terorism.
Într-un articol publicat duminică, New York Times a scris, citând responsabili americani, că serviciile de informaţii americane şi europene bănuiesc că în spatele scrisorilor capcană s-ar afla un mic grup paramilitar rus denumit Mişcarea imperială rusă. Acest grup figurează din 2020 pe lista americană a organizaţiilor teroriste, a plusat și CNN.
Jurnaliștii americani au insistat că membrii Mișcării imperiale ruse au acţionat la comanda Serviciului rus de Informaţii Militare, GRU.