Suspectul a fost interpelat miercuri, alături de un alt bărbat, de 24 de ani, la Kreuzlingen, nordul Elveției, după ce ar fi comis un jaf într-un centru comercial dintr-o localitate în apropiere de orașul Konstanz, de la frontiera cu Elveția, a precizat joi într-un comunicat poliția din Konstanz.
Naționalitățile celor doi bărbați nu au fost precizate de autoritățile germane. Cei doi au fost reperați miercuri după-amiază de un agent de securitate al centrului comercial care i-a urmărit până ce au trecut pe jos granița, intrând în Elveția.
Agentul a alertat autoritățile care i-au interpelat pe cei doi suspecți la Kreuzlingen. Autoritățile elvețiene au descoperit că tânărul de 19 ani făcea obiectul unui mandat european de arestare emis de Parchetul din Koln, fiind suspectat că ar fi unul dintre principalii autori ai violențelor comise în Koln de Revelion.
El a fost plasat în detenție la Kreuzlingen, iar Parchetul elevețian a ordonat predarea lui autorităților germane.
Seria de agresiuni sexuale și de jafuri din noaptea de Revelion din zona centrală a orașului Koln în care au fost vizate peste 100 de femei (au fost făcute peste 550 de plângeri din partea femeilor din Koln, potrivit BBC), dar și din alte orașe germane a creat un val de indignare la nivel național, după ce mai multe victime i-au descris pe agresori ca având trăsături „arabe sau nord-africane”, în condițiile în care în Germania se înregistraseră peste un milion de solicitări de azil în cursul anului 2015.
Pe 11 aprilie, a avut loc primul proces în cazul unei agresiuni sexuale într-un tribunal din Dusseldorf (vest), unde a compărut un marocan de 33 de ani. Până în prezent, tribunalele germane nu au pronunțat decât trei condamnări pentru fapte de furt în acest caz.
Majoritatea celor din cei 120 de suspecți identificați sunt originari din Algeria sau Maroc. Sute de astfel de persoane au venit recent în Germania. În februarie, șeful poliției locale din Koln a recunoscut că majoritatea autorilor în acest caz ar putea să nu fie prinși vreodată.
Între timp, Parlamentul german dezbate înăsprirea legislației privind agresiunile sexuale, prin introducerea unor amendamente prin care femeilor li s-ar oferi mai multă protecție în astfel de cazuri, iar pedepsele acordate agresorilor s-ar mări considerabil, scrie BBC. Proteste ample au avut în Germania pe această temă în campania „NU înseamnă NU” („No means No”) în care s-au implicat și personalități la nivel național.