Susținătorii lui Morsi continuă mobilizarea, după amenințarea Guvernului de a opri manifestațiile
Susținătorii președintelui islamist destituit Mohamed Morsi au îndemnat la continuarea mobilizării lor, ignorând amenințarea Guvernului interimar egiptean care a însărcinat miercuri poliția să pună capăt acțiunilor de ocupare, de teama unor noi violențe, relatează AFP.
„Nimic nu se va schimba”, a declarat un purtător de cuvânt al coaliției islamiste pro-Morsi, Gehad el-Haddad, întrebat dacă manifestațiile vor înceta.
Această nouă etapă a confruntărilor dintre Guvernul interimar, susținut de către armata care l-a destituit pe Morsi la 3 iulie, și mișcarea Frații Musulmani, din care provine fostul președinte, intervine în contextul unor eforturi diplomatice de a găsi o soluție politică la conflict, odată cu cu vizita mai multor oficiali străini.
Justiția egipteană a aplicat o nouă lovitură dură mișcării Frații Musulmani, anunțând că liderul lor suprem Mohamed Badie, dat în urmărire, și alți doi lideri ai confreriei, arestați, vor fi judecați pentru „instigare la uciderea” manifestanților.
În contextul în care în ultimele săptămâni au avut loc noi violențe soldate cu morți, în acțiuni de ocupare ale susținătorilor lui Morsi în piețele Rabaa al-Adawiya (nord-estul Cairo) și Al-Nahda (în apropiere de Universitatea din Cairo), unde au instalat corturi mii de islamiști, noua putere a apreciat că aceste manifestații „nu mai sunt acceptabile”.
Susținută vineri de o mobilizare masivă vineri, răspunzând îndemnului armatei egiptene la manifestații care să îi ofere un mandat să pună capăt „terorismului”, aceasta l-a „însărcinat pe ministrul de Interne să ia decizii adecvate” față de aceste acțiuni de ocupare, considerate o „amenințare la adresa securității naționale”.
Acest apel provoacă temeri cu privire la o intervenție iminentă a poliției, chiar dacă nu a fost precizat vreun termen-limită.
– „Rețeta unei catastrofe”
Washingtonul a îndemnat imediat Egiptul să respecte dreptul la libera întrunire, iar Amnesty International a denunțat o „rețetă a unei catastrofe”.
Ministrul Industriei și Comerțului Mounir Fakhry Abdelnour consideră că acest comunicat oficial „nu lasă loc de interpretări. Este clar că Ministerul de Interne a primit undă verde să adopte măsurile necesare într-un cadru legal”.
Acest opozant al lui Morsi a declarat că speră că „acest lucru va produce cât mai puține pierderi umane posibil”.
Însă susținători ai președintelui islamist, destituit în urma unor manifestații masive împotriva sa și reținut într-un loc secret, au respins imediat aceasă amenințare și au întors acuzațiile de „terorism” contra autorităților egiptene.
Nici o tensiune nu era perceptibilă la Rabaa al-Adawiya, în cartierul Nasr City, cea mai importantă dintre cele două manifestații a susținătorilor lui Morsi.
În contextul unui impas politic, se multiplică apelurile internaționale care pledează în favoarea unei soluții politice și unei tranziții care să includă toate părțile, înclusiv mișcarea Frații Musulmani, interzisă decenii, în timpul fostului regim al lui Hosni Mubarak, îndepărtat de la putere în 2011 printr-o revoltă populară.
Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a sosit miercuri seara la Cairo, unde este așteptat și emisarul special al Uniunii Europene (UE) în Orientul Mijlociu Bernardino Leon, după o zi de la plecarea șefei diplomației europene Catherine Ashton.
– O delegație a Uniunii Africane a reușit să-l viziteze pe Morsi
Westerwelle intenționează să pledeze pentru o „revenire rapidă la democrație”, după crearea de către comandantul armatei, generalul Abdul Fattah al-Sisi, ministrul Apărării, devenit cel mai puternic omdin țară, a unei puteri interimare conduse de către președintele interimar Adly Mansour.
Președintele american Barack Obama va trimite săptămâna viitoare la Cairo doi senatori influenți, pe Lindsey Graham și John McCain, pentru a exercita presiuni asupra armatei să organizeze alegeri generale și să acceleze o revenirea la o putere civilă.
O delegație a Uniunii Africane a reușit să se întâlnească cu Morsi, vizat de o cerere de plasare în detenție preventivă. Ashton a fost, marți, prima persoană autorizată de către militari să îl vadă.
Noile autorități au exclus faptul că Morsi va putea să mai aibă vreun fel de rol în viața politică, respingând cererea susținătorilor săi de a-l vedea pe primul președinte ales în mod democratic reluându-și funcția.
În schimb, ministrul egiptean de Externe Nabil Fahmy a asigurat că islamiștii pot „participa la redactarea Constituției și a legilor electorale”, cu condiția să oprească, afirmă el, violențele.
Însă mișcarea Frații Musulmani nu pare, totuși,pregătită să reia contacul cu autoritățile „ilegale”, în opinia sa, și a reiterat că va dialoga numai după eliberarea liderilorsăi.
Peste 300 de persoane au murit în total în manifestații ale susținătorilor și opozanților lui Morsi, precum și în atacuri contra forțelor de securitate în Sinai, de la sfârșitul lui iunie. Sâmbătă, confruntări între islamiști și forțe de ordine s-au soldat cu 82 de morți, la Cairo.