„Poziția nu s-a schimbat”, a declarat un reprezentant guvernamental apropiat de prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, potrivit Reuters. „Premierul Rutte a spus în repetate rânduri că îl susținem pe Dijsselbloem în funcția pe care o are în Eurogroup”, a precizat acesta.
Purtătorul de cuvânt al ministrului de finanțe, Jeroen Dijsselbloem, susține că acesta nu a criticat nici o țară sau regiune în particular.
Dijsselbloem a declarat într-un interviu publicat în ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, pe 20 martie, că țările din nordul Europei au arătat solidaritate cu țările aflate în criză în timpul crizei datoriilor străine începută în 2010 cu Grecia.
„Ca social democrat, cred că solidaritatea este extrem de importantă. Dar oricine cere acest lucru, are, de asemenea, obligații. Nu pot să cheltuiesc toți banii pe băutură și femei și apoi să cer sprijinul tău. Acest principiu se aplică personal, local, național și chiar la nivel european”, a declarat Dijsselbloem pentru ziarul citat.
Afirmațiile ministrului au fost dur criticate de premierii din Spania, Italia și Portugalia care au cerut demisia lui Dijsselbloem, susținând că remarcile sale sunt „rasiste, xenofobe și sexiste”.
Purtătorul de cuvânt al lui Dijsselbloem a declarat că afirmațiile acestuia au fost greșit interpretate.
„Dijsselbloem nu s-a referit la vreo țară sau vreun grup de țări. Mesajul său făcea referire la toate țările din zona euro: solidaritatea vine cu obligații. Trebuie să respectăm regulile bugetului. Acest lucru este important la nivel personal, național și internațional”, a transmis purtătorul de cuvânt.
Premierul Portugaliei i-a cerut lui Dijsselbloem să demisioneze din funcția de lider al Eurogrupului după ce acesta a refuzat să își ceară scuze pentru că a sugerat că țările din Europa de Sud și-au risipit banii pe „băutură și femei”, scrie Reuters.