Sute de angajați ai băncilor cipriote au ieșit în stradă

Publicat: 23 03. 2013, 19:46
Actualizat: 04 07. 2013, 00:10

Sute de angajați ai băncilor manifestau sâmbătă după-amiază la Nicosia, unde autoritățile s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a încheia împreună cu partenerii lor europeni un plan de salvare a băncilor și economiei insulei, relatează AFP.

Plecați de la sediul Uniunii cipriote a angajaților bancari (Etyk), manifestanții au mers mai întâi la președinție, iar după o scurtă reuniune în fața gardului palatului s-au îndreptat spre Ministerul Finanțelor, potrivit unui jurnalist al AFP.

După ce a oprit marșul în apropierea palatului prezidențial, poliția l-a lăsat să avanseze și nu a fost semnalat niciun incident, chiar dacă nemulțumirea era palpabilă.

Manifestanții, care se tem pentru locurile lor de muncă în caz de faliment sau restructurare a băncilor, purtau pancarte pe care se putea citi: „Nu vă atingeți de fondurile de pensii”, „Nu falimentului Ciprului” sau „Lăsați-ne să visăm”.

Ciprul trebuie să găsească până luni șapte miliarde de euro – peste o treime din PIB-ul său – pentru a debloca ajutorul internațional de zece miliarde de euro din partea troikăi și pentru ca BCE să continue livrarea de lichidități acestor bănci.

Ministrul de Finanțe, Michalis Sarris, a vorbit despre „progrese semnificative” și a estimat că Parlamentul ar urma să fie sesizat spre sfârșitul zilei pentru un nou set de măsuri, dar un oficial administrativ al Camerei a asigurat că nicio dezbatere și niciun vot nu sunt prevăzute pentru sâmbătă.

Vineri seara, deputații au adoptat o primă serie de măsuri, între care o restructurare a sectorului bancar și crearea unui fond de solidaritate care ar urma să sprijine o serie de fonduri de pensii.

„Noi manifestăm pentru a ne salva locurile de muncă și fondurile noastre de pensii. Prietenii noștri europeni ne-au adus în această situație”, a declarat Petros, un angajat la bancă.

La Bruxelles, mai multe surse apropiate negocierilor au afirmat că planul negociat include restructurarea a două mari bănci cipriote – Bank of Cyprus și Popular Bank (Laiki în greacă) – care „trebuie să dispară”. O nouă bancă ar urma să fie creată cu activele sănătoase ale celor două bănci.

Laiki Bank are 8.000 de angajați în Cipru, respectiv 1 la sută din totalul de 840.000 de locuitori, ceea ce ilustrează disproporția sectorului bancar, pe care Uniunea Europeană îl denunță, în economia cipriotă.