Sute de angajați ai unor fast-food-uri din New York au intrat în grevă
Sute de angajați de la McDonald’s și de la alte lanțuri de fast-food au intrat în grevă, luni, la New York, pentru a cere salarii mai mari, sperând că acțiunea se va extinde în restul țării, relatează AFP.
Organizatorii acțiunii au anunțat că greva afecta aproape 60 de restaurante din New York deținute de McDonald’s, Wendy’s, KFC și Burger King.
Greviștii cer introducerea unui salariu minim de 15 dolari pe oră, adică peste dublul actualului salariu minim de 7,25 de dolari pe oră oferit de numeroase fast-food-uri.
Salariul mediu în regiunea New York este de nouă dolari pe oră, dar, spre deosebire de baruri sau restaurante, angajații fast-food-urilor nu pot conta pe bacșișuri pentru a-și suplimenta venitul lunar.
Întreruperile de muncă îi obligau luni pe unii manageri de la McDonald’s să servească ei înșiși clienții, în localuri situate în Times Square sau pe prestigiosul Fifth Avenue, în centrul Manhattanului.
Jonathan Westin, directorul Fast Food Forward, grupul aflat la conducerea acțiunii, a explicat că angajații au nevoie de un salariu minim de 15 dolari americani pe oră pentru a dispune de un nivel de viață mediu într-unul dintre orașele cele mai scumpe din lume.
„Numeroși angajați trăiesc în sărăcie și nu sunt capabili să-și întrețină familiile sau să ia trenul ca să meargă la muncă”, a denunțat el.
Fast Food Forward speră că acțiunea se va extinde de-a lungul țării.
Manifestații sunt așteptate în această săptămână în orașe din nordul și centrul Statelor Unite, ca Chicago, Detroit, Flint, Kansas City, Milwaukee și Saint-Louis.
Aproape 400 de angajați erau în grevă la prânz, la New York, adică dublul numărului de persoane care au manifestat în cadrul unei acțiuni similare în noiembrie 2012. Cu toate acestea, participarea este foarte redusă, ținând cont de faptul că fast-food-urile din New York numără aproximativ 50.000 de angajați.
McDonald’s a subliniat într-un comunicat că, în general, contractele angajaților depind de francize, care gestionează peste 80% dintre restaurantele sale în lume, apreciind că angajații „primesc salarii competitive și au acces la o serie întreagă de avantaje pentru nevoile personale”.