Sute de femei protestează în Belarus împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Manifestația, cu o zi înaintea expirării ultimatumului dat de Svetlana Tihanovskaia
Sute de femei din Belarus au ieșit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta față de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko, cu doar o zi înaintea unui protest de mai mare amploare care ar urma să coincidă cu ultimatumul dat de opoziție liderului de la Minsk.
În pofida ploii, femeile au ieșit în centrul capitalei bieloruse, iar multe au purtat umbrele în roșu și alb, culorile drapelului istoric al țării și simbolul mișcării de opoziție, informează Agepres.
Proteste au avut loc și în alte orașe importante din Belarus.
La trei luni de la realegerea contestată a lui Lukașenko, protestele continuă în fiecare weekend, iar femeile sunt văzute ca fiind forța din spatele demonstrațiilor împotriva liderului bielorus, aflat la putere în ultimii 26 de ani.
Ultimatumul dat de opoziție lui Lukașenko expiră duminică
Opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată din luna august în exil în Lituania, unde a fost nevoită să fugă după alegeri, și considerată de opoziție adevărata câștigătoare a scrutinului, i-a cerut lui Lukașenko să demisioneze și să permită organizarea de noi alegeri până pe 25 octombrie.
Este însă foarte puţin probabil ca Lukanşenko să ia o astfel de decizie. Singurele concesii pe care liderul le-a făcut a fost să elibereze unii prizonieri.
Tihanovskaia a depus eforturi să organizeze, din Lituania, o grevă generală la nivel naţional în Belarus.
Multe dintre femeile care au protestat sâmbătă au spus că se vor alătura grevei, programată să aibă loc luni.
Duminică este programat un protest de amploare la Minsk pentru a marca expirarea ultimatumului.
Belarusul, afectat de cele mai ample proteste din ultimii 30 de ani
Președintele Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.
De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.
Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.
Recent, Uniunea Europeană a anunțat impunerea de sancțiuni la adresa mai multor oficiali bieloruși acuzați de fraudarea alegerilor și de folosirea violenței împotriva manifestanților.