Italia este ultima dintre țările din Europa Occidentală care nu a legalizat parteneriatul între persoane de același sex. Această țară cu o tradiție catolică a fost îndemnată să schimbe statu-quoul atât de către Curtea Constituțională, cât și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
„Sunteți mai mulți decât ne așteptan”, a declarat Massimo Gandolfini, un purtător de cuvânt al acestei „Zile a Familiei”, în deschiderea mitingului, la Circus Maximus, un fost stadion roman.
„Am vrut să vă spun că suntem două milioane”, a anunțat el mai târziu.
Gandolfini și alți organizatori se așteptau la un milion de participanți. În Italia, asemenea estimări sunt frecvent exagerate, însă Circo Massimo părea plin, iar capacitatea sa este de câteva sute de mii de persoane.
Antonio Brandi din cadrul mișcării catolice Pro Vita a declarat pentru DPA că orice încercare de recunoaștere a uniunilor civile între persoane de același sex este necesar să fie combătută, deoarece ar fi „pur și simplu primul pas către căsătoria gay și adopția gay, așa cum am văzut în Anglia, Argentina și în alte țări”.
După ce a fost blocată timp de mai mulți ani, o dezbatere pe tema uniunilor civile a început săptămâna aceasta în Senat.
O inițiativă în acest sens nu merge până la introducerea căsătoriei între persoane de același sex, dar propune să li se acorde cuplurilor de acest tip drepturi asemănătoare cuplurilor căsătorite, precum dreptul la vizită la spital sau la închisoare, de moștenire și de urmaș al partenerului văduv.
Cea mai controversată prevedere a proiectului propune adoptarea copiilor vitregi, adoptarea copiilor unui membru al cuplului de către partenerul său de același sex. Unii critici consideră aceste propuneri o trambulină către legalizarea adopțiilor gay și recurgerea la părinți surogat.
„Noi nu vrem ca copiii noștri să crească cu ideea că există modele de familie diferite. Noi vrem ca copiii noștri să știe clar că familia are un tată și o mamă”, declara Gandolfini vineri pentru cotidianul La Repubblica.
Biserica Catolică nu și-a exprimat în mod oficial susținerea față de protest, însă Papa Francisc – care a spus că nu este în măsură să judece persoane de orientare homosexuală – a avertizat anterior, luna aceasta, că „nu poate exista nicio confuzie între familia vrută de Dumnezeu și orice alt tip de uniune”.
O serie de preoți și călugărițe catolice italiene au participat la miting, care a atras de asemnea grupuri de extremă dreapta și politicieni catolici de ambele tabere ale spectrului politic, inclusiv un membru al Cabinetului Renzi – ministrul Mediului Gian Luca Galletti.
Ministrul de Interne Angelino Alfano, un politician de centru, la fel ca Galletti, a declarat că o persoană cu funcția sa nu poate să participe la proteste de stradă, dar s-a întâlnit cu Gandolfini înainte de miting și a afirmat, într-un mesaj postat pe Twitter, că susține „deplin” această inițiativă.
Renzi, un catolic de stânga, care în 2007 a susținut în mod public proteste anterioare față de o încercare de recunoaștere a uniunilor între persoane de același sex, a declarat că parlamentarii sunt liberi să voteze cum le cere conștiința, dar a adăugat că el speră ca reforma să fie adoptată „în câteva săptămâni”.
Proiectul de lege mai este suținut, în afară de democrații lui Renzi, de către partide de stânga și radicale de opoziție. El este respins de conservatori, inclusiv de partenerii de centru ai coaliției de guvernare și de o mână de catolici din cadrul principalului partid aflat la putere.
Societatea italiană pare împărțită în legătură cu acest subiect. Mitingul de sâmbătă a fost organizat la șapte zile după manifestații ale susținătorilor reformei în aproape 100 de localități, la care, potrivit organizației Arcigay, a participat peste un milion de persoane.
Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de ziarul conservator Il Giornale, 52% dintre italieni susțin o lege privind uniuniunile civile între persoane de același sex, însă 68% resping adopțiile copiilor vitregi. În cadrul unui eventual compromis, acestea ar putea fi retrase din reforma propusă.
În cazul în care Senatul aprobă proiectul în februarie, acesta va fi trimis Camerei inferioare a Parlamentului în vederea votului final și ar putea fi adoptat în câteva luni, potrivit lui Renzi. Partidele de dreapta s-au angajat să convoace un refrendum împotriva legii, în cazul în care este adoptată.