Sute de persoane continuă să vină în fața casei lui Nelson Mandela din Johannesburg

Publicat: 07 12. 2013, 16:08

Câteva sute de persoane de toate rasele și din toate mediile continuau să vină, sâmbătă, în fața casei fostului președinte sud-african Nelson Mandela, care a decedat joi seara, relatează AFP. 

Străzile cartierului au fost închise circulației de către poliție, obligând populația să se deplaseze pe jos, situație rar întâlnită în Johannesburg.

La intersecția străzilor 4 și 12, un gard ridicat pentru a bloca accesul la casa fostului președinte este acoperit cu flori, mesaje, drapele, formând un memorial care amintește de gardul spitalului din Pretoria unde Mandela a trecut pe lângă moarte în iunie. Oamenii vin să se reculeagă sau să facă fotografii.

Alături, a fost improvizat un mic altar pe o peluză, în jurul a doi palmieri pitici. Aici ard lumânări, alături de un morman de flori aranjate în formă de potcoavă. Un tricou cu imaginea lui Mandela a fost agățat într-un copac din apropiere, purtând inscripția „Tata Madiba, 1918-2013, pentru totdeauna în inimile noastre”.

Un fotograf le propune celor prezenți fotografii-suvenir la prețul de 20 de ranzi bucata (1,50 euro).

Pe cealaltă parte a străzii, un stand vinde suveniruri în memoria eroului luptei antiapartheid. Tricoul galben „Nelson Mandela, eroul nostru a murit – 1918-2013” este vândut cu 200 de ranzi (14 euro), iar o insignă cu portretul lui Mandela în culorile drapelului sud-african costă 30 de ranzi (2 euro).

Oamenii vin, se reculeg și pleacă, împreună cu animalele de companie, cărucioarele cu copii sau drapele. O delegație chineză trece înlăturând pe toată lumea din calea sa, fiind urmată de un grup de militanți ANC ce intonează cântece dedicate lui Mandela și care sunt reluate în cor de o parte dintre cei prezenți, sub ochii a numeroși jurnaliști.

„Totul s-a schimbat în Africa de Sud, prietenul meu, înainte persoanele de culoare dădeau bacalaureatul fără să vorbească engleza”, mărturisește Tebogo Mashinini, un șomer venit din periferia Katlehong și care cere un ban după interviu. De la Mandela, el reține că „a spus, nu vă bateți cu ei cu armele, ci cu educația!”.

„Fără el, ar fi fost război civil în această țară, este sigur”, afirmă două prietene albe, Sandra și Chantal, depunând un buchet de trandafiri galbeni. „Lucrurile s-ar fi îndreptat într-adevăr în direcția proastă până s-ar fi ajuns acolo. Trebuie să îi aducem un omagiu. Nu am fi aici pentru nimeni altcineva”, adaugă ele.