Prima pagină » Știri externe » Tabără de vacanță inspirată din franciza „Jocurile foamei”, în centrul unui scandal în Statele Unite

Tabără de vacanță inspirată din franciza „Jocurile foamei”, în centrul unui scandal în Statele Unite

O tabără de vacanță din Florida inspirată din "Jocurile foamei", care propune activități inspirate din trilogia literară, a generat un scandal uriaș în Statele Unite, în timp ce conducerea taberei se apără spunând că a dorit "să promoveze spiritul de echipă", relatează allocine.fr.

O tabără de vacanță din Florida inspirată din „Jocurile foamei”, care propune activități inspirate din trilogia literară, a generat un scandal uriaș în Statele Unite, în timp ce conducerea taberei se apără spunând că a dorit „să promoveze spiritul de echipă”, relatează allocine.fr.

La începutul acestei luni, un articol apărut în cotidianul american Tampa Bay Times evoca o tabără de vacanță, denumită „Florida Country Day School”, aflată în Largo, în Florida, care primește adolescenți pentru o săptămână. Organizatorii propuneau activități în aer liber, inspirate din trilogia literară „Jocurile foamei/ The Hunger Games”, scrisă de Suzanne Collins: ceremonia de primire a fost organizată la fel ca în cărți, organizarea de cursuri de tras cu arcul, etc.

Însă jurnalista de la Tampa Bay Times, venită la fața locului pentru o săptămână pentru a face un reportaj, a constatat că adolescenții din tabără intrau puțin cam prea mult în pielea personajelor, folosind în timpul tuturor activităților cuvântul „crimă” când se refereau la debarasarea de ceilalți concurenți și „adversari”. Autoarea articolului a considerat că tinerii pătrunseseră puțin prea mult în universul acestei saga care descrie un viitor planetar mai degrabă terifiant.

În timp ce presa americană se inflamează, conducerea taberei a ieșit la rampă, încercând să stingă acest ” început de incendiu”. Dând asigurări că legăturile cu romanele din trilogia „Jocurile foamei” reprezintă doar o metodă de marketing, directorii taberei s-au apărat în fața criticilor care le-au fost aduse spunând că au dorit doar să promoveze „spiritul de echipă”.

Nominalizat la Globul de Aur și cu alte 27 de premii la activ, filmul „Jocurile foamei” prezintă povestea tinerei Katniss (Jennifer Lawrence), care trăiește în Panem, națiunea totalitară situată peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord, într-un viitor al degradării umane apropiate de stadiul extincției. Panem este divizat în 12 districte și Capitoliu, iar în fiecare an un concurs sângeros presupune ca doi tineri reprezentanți ai fiecărui district aleși prin tragere la sorți să ia parte la „Jocurile foamei”. Parțial divertisment, parțial cruzime fără limite, jocul este televizat, iar cetățenii din Panem sunt obligați să privească. Când sora de 16 ani a lui Katniss este selectată să se lupte, aceasta se oferă să îi ia locul. Alături de Peeta (Josh Hutcherson), băiatul din același district cu ea, Katniss este aruncată într-o luptă pe viață și pe moarte împotriva altor 22 de participanți, dintre care unii antrenați o viață întreagă pentru acest concurs.

Scriitoarea Suzanne Collins a adaptat ea însăși scenariul pentru film, în colaborare cu scenaristul Billy Ray și cu regizorul Gary Ross, iar protagonista peliculei, actrița Jennifer Lawrence, a făcut totul pentru a putea intra cât mai bine în pielea curajoasei eroine din Panem: în cadrul unui program intensiv de pregătire, cu două anternamente pe zi, ea a învățat să tragă cu arcul chiar de la medaliata olimpică originară din Georgia, Khatuna Lorig, a luat lecții de călarie, lupte, parkour și yoga.

Filmul „Jocurile foamei” a avut încasări de 691,2 milioane de dolari pe plan mondial. Cel de-al doilea opus din această trilogie, intitulat „Jocurile foamei: Sfidarea/ The Hunger Games: Catching Fire”, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 22 noiembrie.

Citește și