Prima pagină » Știri externe » Tabloidele britanice au descoperit alți invadatori: de data aceasta, NU sunt români și sunt ILEGALI

Tabloidele britanice au descoperit alți invadatori: de data aceasta, NU sunt români și sunt ILEGALI

După ce au așteptat nouă luni în zadar hoardele de români imigranți, tabloidele britanice continuă subiectul invadatorilor străini, dar schimbă subiecții.

La începutul anului trecut, un așa-numit think-tank din Regatul Unit, Migration Watch, arunca în discuția publică pe tema imigrației următorul număr: 50.000. Atât de mulți migranți români și bulgari urmau, potrivit Migration Watch, să ia cu asalt anual Regatul, de la ridicarea restricțiilor pe piața muncii, în 1 ianuarie 2014, și până în 2019. Așa a început discuția despre hoardele de români imaginari, o discuție pe care gândul a combătut-o în numeroase campanii. După o luptă care a durat mai bine de șapte luni, timp în care jurnalistul englez Jon Danzig și reporterul gândul au atacat în repetate rânduri un articol fals publicat de tabloidul Daily Mail pe tema invaziei noastre, organismul de autoreglementare a presei britanice a decis că tabloidul a publicat, într-adevăr, informații false.

Desigur, după cum au aflat deja și britanicii, invazia de români nu s-a materializat, ba mai mult: în primele trei luni de la deschiderea pieței muncii, numărul de români și bulgari a scăzut  cu 4.000 comparativ cu același interval al anului precedent, arată biroul britanic de statistică. La nivel de aprilie 2013-martie 2014, fluxul migratoriu a cunoscut, totuși, o creștere de 16.000 de români și bulgari. Altfel spus, 28.000 de cetățeni din țara noastră și din Bulgaria s-au stabilit în UK în intervalul aprilie 2013-martie 2014, față de 12.000 în aceeași perioadă anterioară, creșterea bazându-se mai degrabă pe anul trecut, după cum o sugerează și statisticile englezilor (pentru mai multe cifre, vezi finalul articolului).

Noii „invadatori” care au acaparat presa britanică

După victoriile obținute prin campania „Why don’t you come over?” și prin investigația la adresa Daily Mail pe tema migranților români, tabloidele britanice au schimbat subiectul materialelor publicate. Au abandonat subiectul imigranților din România și Bulgaria și au trecut la un alt invadator, africanul. Acum, invadatorii sunt ilegali, așadar biletele către Anglia nu mai pot fi „Sold out”.

Pe modelul celor 200.000 de români și bulgari pe care îi regăseam anul trecut în ziarele colorate englezești (pe baza estimării Migration Watch), acum, regăsim un număr și mai nefondat, de 2 milioane. Sursa: același Migration Watch, avertizează jurnalistul britanic Jon Danzig, cu care gândul a realizat ancheta „Daily Fail”.

FOTO: Jon Danzig

Majoritatea imigranților ilegali vin din zone precum Somalia, Sudan și Eritrea, care sunt afectate de conflicte politice și civile. Numărul lor estimativ fiind situat între 417.000 și 1,1 milioane care sunt deja în Anglia, iar 2.000 care așteaptă șansa să intre în țară. Aceștia aleg să migreze către Europa ca să obțină azil politic sau pentru a lucra la negru. Destinația lor finală este Marea Britanie.

Traversează Marea Mediterană, trec prin Spania sau Italia, ajung în Franța, de unde încearcă, cu orice preț, să intre ilegal în Anglia prin portul Calais, conform Daily Express, care a publicat recent un reportaj cu „ilegalii nerușinați” și metodele prin care își forțează intrarea în UK.

Acești migranți intră pe teritoriul Regatului Unit prin diverse metode: Există „varianta clasică” – pe apă, cu feribotul. „Nu ai cum să-i oprești, orice ai face”, a declarat un șofer de camion.

„Viața din Anglia este mult mai bună. Îți poți găsi un loc de muncă la o fabrică, într-un restaurant sau la un fast-food. Este periculos, dar nu avem o altă variantă. Vrem să mergem în Marea Britanie. Voi încerca tot timpul. Chiar dacă nu ajung acolo, încerc din nou! Pot fi deportat de zece ori, iar eu tot mă voi întoarce, căci atunci când vrei ceva, încerci să capeți până când reușești”, a spus un imigrant ilegal într-o conversație cu un paznic, citată de către tabloidul britanic Daily Express.

„Avem un sistem de susținere socială prea generos. Cei care ajung să ceară azil în Marea Britanie sunt mai sprijiniți decât în alte țări, așa că situația trebuie remediată la nivelul Uniunii Europene. Totuși, cei care vor să intre pe ascuns prin Calais se păcălesc cu iluzii, căci viața unui imigrant ilegal în Anglia nu este deloc frumoasă”, a mai spus Mark Percival.

Este foarte greu de stabilit câți imigranți ilegali sunt pe teritoriul Angliei și unde sunt ei situați, ne-a mai spus Percival. Englezul consideră că este o absurditate că nu există puncte de control în aeroporturile din Marea Britanie. Poți sta 5 ani cu o viză de 30 de zile și dacă pleci cu avionul, nu te verifică nimeni, ne-a mai exoplicat Mark Percival, adăugând că nu ai cum să vezi exact câți oameni intră și câți pleacă din Anglia. Un prim pas spre a controla cifrele intrărilor și ieșirilor, spune englezul, ar fi plasarea acestor puncte de control, tocmai pentru a stabili cine a rămas ilegal sau cine a depășit termenul de ședere al vizei.

Ce s-a ales de „invadatorii români”

În intervalul aprilie 2013-martie 2014, un număr de 28.220 de români și bulgari s-au stabilit în Regatul Unit, conform Biroului britanic de statistică. Cifra ia în calcul acordarea de numere naționale de asigurare (NINO) migranților. Este o creștere semnificativă de la numărul pentru intervalul similar anterior, care a fost de 12.000, dar trebuie notat că Marea Britanie s-a confruntat cu o creștere generală a migrației generale de 39%. În același timp, biroul de statistică notează că nu are date care să susțină că a avut loc o creștere a numărului migranților din E2, ca urmare a ridicării restricțiilor de pe piața muncii.

În ceea ce privește numărul total de români și bulgari (nu există date doar pentru români) din Marea Britanie, știm că statisticile pe semestrul aprilie-iunie 2014 indică o creștere de 4% a numărului de muncitori din E2. Astfel, se estimează că, între aprilie și iunie ale acestui an, existau 132.000 de români și bulgari angajați în Regatul Unit (sursa AICI).

Autor: Mădălina Manea

 

Autor

Citește și