Tabloidele britanice au găsit IMIGRANTUL BUN: Vlad Chiricheș. Profilul IMIGRANTULUI RĂU: taie porcul de Crăciun și sparge lemne la -25 de grade
Ziua de 1 ianuarie, când britanicii se așteptau la o „invazie” a românilor și bulgarilor, a trecut, iar presa și liderii de opinie din Albion au realizat că totul a fost o exagerare: autobuzele și avioanele din România și Bulgaria spre Marea Britanie nu au fost nici pe departe pline ochi sau suplimentate, iar cei „29 de milioane de români și bulgari” nu au venit să ia slujbele britanicilor.
În plus, ca o ironie a sorții, tocmai pe 1 ianuarie, un român și un bulgar au fost performerii etapei din Premier League. Bulgarul Dimitar Berbatov a marcat golul victoriei în partida Fulham-West Ham 2-1, iar Vlad Chiricheș a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren, în partida Manchester United-Tottenham 1-2.
„Acești doi oameni au contribuit la bunăstarea angajatorilor lor și a clienților acestor angajatori. Și, fiind sportivi foarte bine plătiți, au contribuit mult la finanțele Marii Britanii. Estimez că fiecare dintre ei va plăti taxe de 1 milion de lire pe an. Dacă toți românii și bulgarii ar câștiga atât, nimeni nu ar avea o problemă cu imigrația”, consideră editorialistul Patrick O’Flynn de la Daily Express.
O’Flynn consideră că, dacă ar fi controlată cum trebuie, imigrația ar fi o adevărată „binefacere” pentru Marea Britanie. Editorialistul sugerează că ar trebui pus la punct un sistem prin care britanicii să își aleagă „cei mai buni și productivi” oameni de pe planetă, altfel spus să aleagă calitatea în locul cantității, însă acest lucru nu se întâmplă.
„E dezastruos din punct de vedere economic să deschizi piața muncii pentru 20 și ceva de țări din Europa, dintre care jumătate sunt foarte sărace”, spune O’Flynn, citând un studiu care spune că numai cei mai bogați 20% dintre britanici plătesc taxe mai mari decât beneficiile și ajutoarele pe care le primesc. „Chiar și cei cu venituri medii primesc cu 4.589 de lire sterline mai mult decât plătesc”, spune editorialistul.
În aceste condiții, O’Flynn își pune o dorință de Anul Nou: orice discuție legată de imigrație să pornească de la ideea că aceasta poate avea efecte benefice pentru Marea Britanie. „Oameni de afaceri excepționali, genii creatoare și, da, sportivi și sportive de clasă, eu mă declar pentru venirea voastră în Marea Britanie. Voi puteți contribui la finanțele noastre după care tânjesc atât de mulți. Nu sunt foarte mulți ca voi și ar trebui să ne considerăm norocoși (n.r. britanicii) că vreți să veniți”, scrie O’Flynn.
Pe de altă parte, editorialistul consideră că imigranții „necalificați sau pur și simplu neangajabili” trebuie să muncească foarte mult înainte să fie luați în considerare. „Nu imigrația este problema, ci imigrația în masă, non-selectivă care are loc în această țară de 20 de ani și continuă”, conchide O’Flynn.
Europarlamentarii germani consideră că imigranții trebuie amprentați sau dați afară urgent din țară
Dezbaterea despre imigrația est-europenilor a căpătat amploare și în Germania, fiind nevoie ca Angela Merkel să intervină pentru a calma spiritele în ceea ce îi privește pe români și bulgari, scrie Spiegel.
După ce Uniunea Creștin-Socială din Bavaria, partid înfrățit cu al Angelei Merkel, a tras un semnal de alarmă împotriva imigranților care ar putea „beneficia de pe urma sistemului social din Germania”, cancelarul s-a văzut nevoit să ceară crearea unui comitet special care să dezbată această problemă, miercurea viitoare. Anterior, Angela Merkel a fost criticată pentru lipsa de reacție și tăcerea menținută cu privire la acest subiect.
În plus, chiar membrii partidului lui Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (UCD), au sugerat, prin vocea europarlamentarului Elmar Brok, că imigranții ar trebui amprentați pentru a preveni fraudele. „Imigranții care vin în Germania doar pentru ajutoarele de șomaj, de creștere a copiilor și pentru asigurările de sănătate ar trebui trimiși rapid acasă”, a declarat Brok.
Spiegel scrie că nu toți conservatorii sunt neapărat de aceeași părere, parlamentarul UCD Armin Laschet spunând că „astfel de inițiative nu se potrivesc ideii de Europa deschisă”. La rândul său, fostul ministru al afacerilor externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că libertatea de mișcare este „o parte esențială a integrării europene” și că a pune la îndoială acest lucru „distruge Europa și distruge Germania”.
Daily Mail: „În timp ce românul spală mașini în Anglia, logodnica lui taie lemne la -25 de grade”
Între timp, Daily Mail își continuă seria de reportaje despre imigranții români sosiți în Marea Britanie în prima zi a anului 2014, când s-a deschis piața muncii pentru români și bulgari.
Daily Mail scrie despre Victor Spirescu – românul de 30 de ani întâmpinat pe aeroportul din Londra de parlamentarul Keith Vaz – care a venit să spele mașini în Marea Britanie.
Românul le-a spus britanicilor că a venit în țara lor „să muncească, nu să fure”, astfel că Daily Mail și-a îndreptat atenția spre logodnica lui Spirescu.
„În timp ce domnul Spirescu începe o nouă viață, logodnica lui de 19 ani taie lemne la -25 de grade Celsius, într-un sat din Transilvania. Apoi, face curat la porcul care va fi omorât pentru a fi mâncat Crăciunul viitor. În sat, nu e apă curentă, așa că domnișoara Curcean trebuie să scoată apă cu găleata dintr-un puț. Toaleta se află în curte și constă într-o groapă acoperită de o construcție din lemn. Singurele bunuri pe care le deține femeia sunt un laptop și un TV”, scrie Daily Mail.
Sursa notează că fata de 19 ani nu muncește pentru că „nu își poate găsi o slujbă”, dar speră ca logodnicul ei să câștige suficient în Anglia pentru a o putea întreține. În plus, femeia ar putea să îl urmeze pe Spirescu în Anglia, când va strânge suficienți bani pentru un bilet de autocar sau avion. „În Marea Britanie, Victor va câștiga într-o zi cât câștiga aici într-o săptămână. Pentru început, va spăla mașini, dar apoi speră să lucreze în construcții, la asta se pricepe. Mi-ar plăcea să merg în Marea Britanie și să muncesc orice mi se oferă. Vreau doar să am un salariu decent”, a declarat femeia.