Prima pagină » Știri externe » Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine. Milioane de filipinezi, sfătuiți să se refugieze

Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine. Milioane de filipinezi, sfătuiți să se refugieze

Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine. Milioane de filipinezi, sfătuiți să se refugieze
Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine

Taifunul a lovit Insula Samar (est) sâmbătă seara, a declarat pentru AFP Mark Timbal, un purtător de cuvânt al Agenției guvernamentale de luptă împotriva catastrofelor naturale.

Autoritățile au ordonat încă de vineri câtorva milioane de filipinezi să se refugieze în biserici, școli și gimnazii, în timp ce taifunul se apropia de țară, afectată frecvent de dezastre provocate de intemperii.

Ministrul de Interne Mar Roxas, prezent pe Insula Samar cu câteva ore înainte de impactul taifunului, le-a cerut salvatorilor însărcinați cu evacuarea populației să „continue. Știu că sunteți obosiți, că nu ați dormit suficient, că nu ați mâncat suficient, că ați băut prea multă cafea. Fiecare persoană pe care o salvăm acum este o persoană mai puțin pe care va trebui să o căutăm după ce va trece taifunul”.

Furtuna urmează să afecteze peste jumătate din arhipelag, ale cărui regiuni centrale au fost devastate deja de „supertaifunul” Haiyan.

„Toate resursele sunt pe cale să fie mobilizate”, a declarat directorul regional al Apărării Civile Bernardo Alejandro, precizând că vehiculele apraținând autorităților locale și armatei erau implicate la operațiunile de evacuare.

Numai în regiunea Bicol, în nordul Insulei Samar, peste 600.000 de persoane au fost aduse în centre de evacuare, iar autoritățile din regiune intenționează să evacuze în total două milioane de persoane.

Bicol este o regiune agricolă și piscicolă situată la nord de zonele cele mai afectate de supertaifunul Haiyan care a devstat Filipinele pe 8 noiembrie 2013, când a ucis peste 7.350 de persoane. Haiyan, care s-a format în Oceanul Pacific, era însoțit de cele mai violente rafale de vânt înregistrate vreodată pe uscat și de valuri uriașe care au măturat litoralul.

– Evacuări masive

La Tacloban, unul dintre cele mai afectate orașe de Haiyan, sute de persoane s-au refugiat într-un gimnaziu încă de vineri.

„Ne-am învățat lecția cu Haiyan”, a declarat Rita Villadolid, în vârstă de 39 de ani. „Toată lumea este paralizată de frică”, a adăugat ea.

Alți locuitori ai acestei localități de coastă situată pe Insula Leyte s-au adunat în școli și biserici, considerate clădirile cele mai solide din oraș. Cei mai norocoși s-au cazat la hotel.

Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie Pagasa, Hagupit a slăbit în intensitate vineri, rafalele de vânt atingând până la 195 de kilometri pe oră.

Centrul Comun de Supraveghere al Marinei americane a degradat Hagupit de la statutul maxim de „supertaifun” la cel de taifun.

Impactul taifunului urmează să fie resimțit pe o fâșie de 600 kilometri lățime, reprezentând o amenințare pentru aproximativ 50 de milioane de persoane, adică aproape jumătate din populație, a declarat pentru AFP Corazon Soliman, ministrul Afacerilor Sociale.

Taifunul este cel mai violent așteptat în arhipelag anul acesta, a preconizat agenția Pagasa. El urmează să atingă 55 din cele 85 de provincii din țară. Ochiul ciclonului va trece pe deasupra provinciilor estice Samar și Leyte, după care se va îndrepta către centrul arhipelagului.

Filipine est o țară în curs de dezvoltare, cu 100 de milioane de locuitori, afectată cu regularitate de intemperii care provoacă dezastre, media anuală fiind de 20 de taifunuri.

Arhipelagul este de cele mai multe ori prima masă terestră importantă pe care o întâlnesc taifunurile ce se formează în Oceanul Pacific, însă unii oameni de știință apreciază că violența furtunilor din ultimii ani este imputabilă încălzirii globale.

Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date dispărute în decembrie 2012, când taifunul Bopha a atins Insula Mindanao (sud), o regiune care, de obicei, este puțin afectată de acest tip de intemperii.

În total, 1.268 de persoane au fost ucise în decembrie 2011, când furtuna tropicală Washi a provocat inundații importante, tot pe Mindanao.

Haiyan, Bopha și Washi au fost cele mai sângeroase furtuni înregistrate în lume în ultimii trei ani.

Citește și