Taiwanul și Bulgaria neagă implicarea în exploziile pagerelor în Liban /Reuters: Printre țările care ar fi implicate figurează ROMÂNIA
Taiwanul și Bulgaria au negat, vineri, orice implicare în cazul pagerelor achiziționate de Hezbollah care au explodat în Liban în urma unui atac tehnologic atribuit Israelului, iar, conform agenției Reuters, pe lista țărilor suspectate în acest caz figurează și România.
Autoritățile din Taiwan și Bulgaria au negat că ar fi avut vreo implicare în procesul de producție a pagerelor.
”Componentele sunt în principal circuite integrate simple și baterii. Pot spune cu certitudine că nu au fost fabricate în Taiwan”, a declarat Kuo Jyh-Huei, ministrul taiwanez al Economiei.
Oficialul a precizat că autoritățile judiciare de la Taipei efectuează o investigație în acest caz.
Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat că Israelul este responsabil de exploziile pagerelor. Guvernul Benjamin Netanyahu nu a recunoscut implicarea, dar nici nu a negat că ar fi la originea atacurilor asupra dispozitivelor deținute de membri ai mișcării islamiste Hezbollah.
Compania taiwaneză Gold Apollo a anunțat că nu a fabricat pagerele, explicând că o firmă din Ungaria, BAC, are licență pentru producerea dispozitivelor.
Întrebat dacă s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului pentru a-i exprima preocupări în legătură cu acest caz, Lin Chia-Lung, ministrul taiwanez de Externe, a răspuns negativ.
”Le cerem reprezentanțelor diplomatice din străinătate să intensifice vigilența în materie de securitate și vom face schimburi de informații relevante cu alte țări”, a dat asigurări Lin Chia-Lung.
Președintele și fondatorul companiei Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a fost interogat de procurori.
Și Bulgaria este investigată după ce presa locală a relatat că o firmă din Sofia, Norta Global Ltd, a fost implicată în vânzarea dispozitivelor.
Dar Agenția bulgară pentru Securitate (DANS) a anunțat vineri că ”s-a stabilit incontestabil” că niciun pager care a explodat în Liban nu a fost fabricat, importat sau exportat de Bulgaria. Instituția a precizat că nici firma Norta, nici grupul norvegian din care face parte nu au comercializat pagere de acest tip sub jurisdicția Bulgariei.
”Cum sau când au fost transformate pagerele în arme pentru a putea fi detonate rămâne un mister public, iar căutarea răspunsurilor a implicat Taiwanul, Bulgaria, Norvegia și România”, notează agenția de presă Reuters.
Atacurile asupra pagerelor și stațiilor de emisie-recepție din Liban, care au vizat membri ai Hezbollah, s-a soldat cu 37 de morți și aproximativ 3.000 de răniți. Alte 25 de persoane, inclusiv membri ai Gardienilor Revoluției iraniene, au fost ucise în Siria.
Foto: Profimedia
Citește și: