Prima pagină » Știri externe » Talibanii pakistanezi revendică doborârea elicopterului în care se aflau diplomați străini

Talibanii pakistanezi revendică doborârea elicopterului în care se aflau diplomați străini

Talibanii pakistanezi revendică doborârea elicopterului în care se aflau diplomați străini
Talibanii pakistanezi (TTP) au revendicat vineri doborârea unui elicopter militar în nordul Pakistanului, în care au murit șase persoane, inclusiv ambasadorii Norvegiei și Filipinelor, precizând că voiau să doboare altă aeronavă, în care se afla premierul pakistanez, relatează RFE/RL.

Un purtător de cuvânt al Mișcării Talibanilor Pakistanezi (TTP), Muhammad Khurasani, a revendicat doborârea elicopterului în nordul Pakistanului. Într-un email transmis postului de radio Mashaal, Khurasani a precizat că atacul viza doborârea altui elicopter, în care se afla premierul pakistanez Nawaz Sharif.

Elicopterul Mi-17 doborât făcea parte dintr-un grup de trei elicoptere ale armatei, care transportau diplomați către regiunea muntoasă Gilgit-Baltistan, din nordul Pakistanului, unde urma să se întâlnească cu premierul pakistanez Nawaz Sharif. Celelalte două elicoptere au aterizat în siguranță.

Potrivit postului Geo TV, surse din domeniul securității au afirmat că din primele investigații reiese că prăbușirea a fost cauzată de o defecțiune la rotorul din coada elicopterului.
Elicopterul s-a prăbușit în zona Naltar, pe o școală care era goală în acel moment, au precizat oficiali citați de Wall Street Journal în ediția electronică.

Armata a informat că la bord se aflau 17 persoane, dintre care șase cetățeni pakistanezi și 11 străini. Printre diplomații de la bordul elicopterului prăbușit se afla și ambasadorul român în Pakistan, Emilian Ion.

În urma prăbușirii elicopterului au murit șase persoane, inclusiv ambasadorii Norvegiei, Leif H. Larsen, și Filipinelor, Domingo D. Lucenario Jr.

Doi piloți și soțiile ambasadorilor indonezian și malaysian au murit de asemenea în urma prăbușirii elicopterului, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al armatei, general maiorul Asim Bajwa. Celelalte persoane au fost rănite, inclusiv ambasadorii polonez, Andrzej Ananiczolish, și olandez, Marcel de Vink, a adăugat el.

Armata nu a precizat cauzele prăbușirii elicopterului. Un oficial din Ministerul pakistanez de Externe a refuzat să comenteze, precizând că ministerul încă strânge informații pe această temă.

Potrivit BBC News Online, oficialii se deplasau în regiunea disputată Kashmir pentru a participa la inaugurarea unui proiect turistic.

Potrivit unei liste a pasagerilor obținută de AFP, la bordul elicopterului ar fi trebuit să se afle ambasadorii Indoneziei, Libanului, Malaysiei, Olandei, României, Norvegiei, Africii de Sud, Filipinelor și Poloniei.

„A fost o călătorie diplomatică cu membri ai 37 de țări”, a declarat sub protecția anonimatului un pasager al unuia dintre cele trei elicoptere, care a adăugat că școala a luat foc în urma impactului.

Pasagerul a adăugat că din convoi ar fi trebuit să facă parte patru elicoptere, dar numărul lor a fost redus la trei.

Ministerul român de Externe a informat că la bordul elicopterului se afla și ambasadorul României în Pakistan, care a confirmat că este în afara oricărui pericol.

„Din informațiile transmise de MAE pakistanez ambasadei României la Islamabad, în această dimineață, în nordul Pakistanului, a avut loc un accident de elicopter la bordul căruia se aflau și cetățeni străini, inclusiv ambasadorul României în Pakistan”, precizează MAE.

Ministerul de Externe informează că a reușit ulterior să-l contacteze telefonic pe ambasadorul român, care a confirmat că este în afara oricărui pericol.

„La această oră, o echipă din cadrul ambasadei României la Islamabad se află la sediul MAE pakistanez pentru obținerea de informații suplimentare despre acest accident”, menționează sursa citată.

Ambasadorul României în Pakistan este Emilian Ion.

Autor

Citește și