Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul în Moldova, sub coordonarea Rusiei
Mai multe tancuri și vehicule blindate au traversat Nistrul din republica separatistă Transnistria, pe malul drept în Republica Moldova, simulând un atac asupra inamicului, în cadrul unor exerciții militare comune ale forțelor de la Tiraspol cu unitățile militare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse staționate în Transnistria, care au avut loc în perioada 27 iulie-3 august, informează Deutsche Welle.
Autoritățile de la Chișinău au reacționat condamnând manevrele militare și acuzând că încalcă legislația și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Scopul declarat de Tiraspol al acestor exerciții militare a fost „contracararea unor amenințări teroriste”. Este pentru prima oară când Rusia organizează în comun cu Transnistria astfel de exerciții, conform MAE de la Chișinău. La exerciții au participat peste 500 de militari ruși, conform șeful serviciului de presă al districtului militar vest al armatei ruse, Igor Mughinov.
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a calificat drept „sfidătoare și inadmisibile” aceste manevre militare în care au fost implicate „forțe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.
„Judecând după declarațiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciții militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfășurat, inclusiv forțarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat. Astfel de acțiuni subminează în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federației Ruse s-a pronunțat deschis și univoc în repetate rânduri. În context, diplomația de la Chișinău a reiterat necesitatea relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2″, cu privire la reluarea retragerii forțelor militare ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional”, a arătat diplomația de la Chișinău, într-un comunicat de presă din 5 august.
Ministerul Apărării de la Chișinău a reacționat de asemenea, exprimându-și îngrijorarea față de „desfășurarea ilegală, în raioanele de est ale Republicii Moldova, a exercițiilor comune ale forțelor speciale transnistrene și unităților Grupului operativ al trupelor ruse din regiune”. Apărarea susține că aceste manevre „sfidează legislația națională”.
Conform Deutsche Welle, ministrul apărării Anatol Șălaru l-a convocat pe atașatul militar al Rusiei la Chișinău, pentru explicații. Acesta nu s-a prezentat însă, invocând că are o altă agendă.