Țara care a autorizat căsătoria și adopția pentru cupluri de același sex
Proiectul de lege, care stipulează că „două persoane de sexe diferite sau de același sex se pot căsători”, a fost adoptat de Camera Deputaților cu o largă majoritate de 56 de voturi la patru. De asemenea, el permite cuplurilor de același sex să adopte copii, unul dintre cele mai controversate puncte ale textului.
„Luxemburgul va deveni mai solidar și mai just”, a declarat, la finalul dezbaterilor, ministrul Justiției Félix Braz.
Această țară cu o tradiție catolică, dar care a recunoscut în 2004 dreptul la uniune civilă cuplurilor de același sex, a devenit astfel a 11-a țară europeană care recunoaște căsătoria pentru toți, după Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia și Norvegia (2009), Portugalia și Islanda (2010), Danemarca (2012) și Franța și Marea Britanie (2013).
Primele căsătorii urmează să aibă loc la începutul lui 2015, legea intrând în vigoare la șase luni de la adoptare.
„Societatea luxemburgheză este pregătită să facă acest pas”, a declarat liderul grupului parlamentarilor socialiști Alex Bodry.
Căsătoria între persoane de același sex a fost înscrisă, în 2009, în programul lui Jean-Claude Juncker, la acea vreme premier provenind din rândul partidului creștin-social. Proiectul de lege a fost depus în iulie 2010 de către ministrul Justiției, tot un creștin-democrat, însă textul a fost amânat, începând din 2012, în lipsa unui consens asupra problemei adopției.
– Fără manifestații
Proiectul a fost relansat de către Guvernul tânărului premier liberal Xavier Bettel, care conduce începând din 2013 o coaliție între socialiști și Verzi care i-a învins pe creștin-sociali. Bettel, în vârrstă de 41 de ani, care și-a asumat public homosexualitatea, se află într-o uniune civilă cu un tânăr arhitect belgian.
Căsătoria între persoane de același sex, care a obținut consensul partidelor politice, cu excepția partidului populist ADR, nu a provocat manifestații în acest mic stat, cu aproximativ 500.000 de locuitori, ca cele organizate în Franța anul trecut.
Opozanții au denunțat o „dezordine socială” pe care o va antrena, în opinia lor, mariajul homosexual, afirmând că adoptarea unui copil de către cupluri de homosexuali deschide calea către alte revendicări, ca de exemplu poligamia. Însă ei nu au reușit să adune cele 4.500 de semnături necesare în vederea deschiderii unei dezbateri publice înainte de adoptarea proiectului.
Biserica Catolică din Marele Ducat și-a reiterat luni atașamentul față de căsătoria tradițională. „Mariajul ar trebui să-și păstreze poziția instituțională deosebită de uniune de viață durabilă, liber consimțită, între un bărbat și o femeie, orientată către binele soților și procreere, reprezentând structura fundamentală bio-culturală a vieții sociale”, a afirmat ea într-un comunicat.
Inițial Guvernul a limitat adopția la adopția „simplă”, care permite unui copil să-și cunoască părinții biologici și să întrețină relații cu ei. Însă, la presiunea Consiliului de Stat, care a denunțat o discriminarre față de cuplurile heterosexuale, Guvernul a autorizat adopția deplină, care nu impune obligații referitor la părinții biologici.
Legea a consolidat totodată lupta împotriva căsătoriilor cu forța și a stabilit vârsta legală la 18 ani atât pentru femei, cât și bărbați. Anterior, fetele deveneau majore la vârsta de 16 ani, iar băieții la 18 ani.