Prima pagină » Știri externe » Țara care a INTERZIS țigările electronice / „Big Tobacco a adăugat arome pentru a crea o nouă generație de dependenți de nicotină”

Țara care a INTERZIS țigările electronice / „Big Tobacco a adăugat arome pentru a crea o nouă generație de dependenți de nicotină”

Țara care a INTERZIS țigările electronice / „Big Tobacco a adăugat arome pentru a crea o nouă generație de dependenți de nicotină”
Studiu: Vapatul, mai puțin dăunător decât fumatul / Sursa foto: Profimedia

Australia a interzis țigările electronice și vrea să introducă noi controale în privința importului de astfel de dispozitive, pentru a elimina vapatul în special în rândul copiilor.

Guvernul federal va lua măsuri pentru a interzice toate aparatele de vapat de unică folosință și importul acestora fără prescripție medicală, în încercarea ca dispozitivele să fie vândute doar ca produse destinate fumătorilor care vor să renunțe la acest viciu.

„La fel ca și cu fumatul, Big Tobacco a lansat un alt produs care dă dependență, l-a înfășurat în ambalaje strălucitoare și a adăugat arome pentru a crea o nouă generație de dependenți de nicotină”, a declarat ministrul Sănătății Mark Butler, într-un discurs la National Press Club, citat de Reuters.

Conform noilor reguli, aparatele de vapat vor trebui să aibă ambalaje de tip farmaceutic.

„A devenit un produs destinat copiilor noștri, vândut alături de acadele și batoane de ciocolată”

Vapingul, considerat pe scară largă ca o alternativă mai sigură la fumatul țigărilor și un produs care ajută fumătorii să renunțe, implică încălzirea unui lichid care conține nicotină în ceea ce se numește țigară electronică și transformarea acestuia într-un vapor pe care utilizatorii îl inhalează.

Ministrul australian spune, însă, că vapingul a devenit acum un produs recreațional, vândut mai ales adolescenților și tinerilor.

„Acesta este un produs destinat copiilor noștri, vândut alături de acadele și batoane de ciocolată”, spune Butler. „Vapingul a devenit problema de comportament numărul unu în licee. Și devine din ce în ce mai răspândită în școlile primare”.

Bugetul federal australian, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, va include 234 de milioane de dolari australieni (155 de milioane de dolari) pentru a finanța noile măsuri de protecție împotriva daunelor cauzate de tutun și produsele de vaping.

Australia are una dintre cele mai dure legi împotriva fumatului din lume, după ce țara, în 2012, a forțat producătorii să renunțe la mărcile colorate distincte și să-și vândă țigările în pachete uniforme.

Firmele de tutun au trecut rapid la țigări electronice care oferă diferite arome și au creat modele care vizează o nouă generație de utilizatori.

Vă recomandăm să citiți și:

Parlamentari britanici: ”Marea Britanie trebuie să lupte cu OMS, cu privire la VAPING, pentru a salva milioane de vieți”

Vapingul – alternativă mai puțin nocivă la fumatul convențional?

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și