Țara care a rămas fără mâncare. „Am reușit să cumpăr doar două tuburi de pastă de dinți, o să le mănânc diseară”
Laptele proaspăt se găsește rareori pe rafturile supermarketurilor din Venezuela. La fel și laptele praf, care poate ajunge să fie vândut pe piața neagră cu mai mult de 100 de ori decât prețul oficial, potrivit CNN. Astfel, laptele poate ajunge să coste și 7.000 de bolivari, echivalentul a mai mult de 700 de dolari. Totuși, posesorii de dolari americani pot să obțină laptele pe piața neagră la prețuri mai bune: probabil 1.000 de bolivari la dolari.
Făina, un ingredient cheie pentru arepas, pâinea tradițională venezueleană, ajunge să coste într-un supermarket guvernamental 190 de bolivari/kg, iar pe piața neagră poate ajunge să fie de 15 ori mai scumpă. Proviziile sunt atât de limitate, încât corespondenții CNN au găsit 1 kg de paste uscate vândute la un preț de 200 de ori mai ridicat decât cel oficial în Caracas.
Comercializarea alimentelor pe piața neagră este ilegală și poate fi și periculoasă. Este totodată mult prea scumpă pentru majoritatea venezuelezilor: doar aceste trei produse – făină, paste și lapte praf îi costă pe piața neagră veniturile pe o lună pe cei care au salariul minim, care se situează între 15.000 și 20.000 de bolivari.
Acesta este motivul pentru care pentru foarte mulți oameni singura opțiune este să meargă la supermarketul public pentru rația de alimente. Există reguli stricte în ce privește acordarea acesteia – ei așteaptă pentru acea zi a săptămânii în care li s-a precizat că pot face cumpărături în baza buletinului de identitate. Încearcă apoi să afle ce magazin ar putea avea alimentele de care au nevoie, apoi stau la coadă ore întregi și nu e niciodată sigur că pot obține ceva.
„Am așteptat la coadă de la 3 a.m și am reușit să cumpăr doar două tuburi de pastă de dinți, așa că mă gândesc că o să mănânc pastă de dinți diseară”, spune Monica Savaleta, o dansatoare în vârstă de 19 ani, în reportajul CNN.
Pentru ea, să cumpere de pe piața neagră nu reprezintă o opțiune. „Câștig între 12.000 și 15.000 de bolivari lunar. Dacă voi cumpăra de pe piața neagră, întregul meu salariu se va duce pe trei kilograme de orez.”