Una dintre țările care au reușit să scape de valul doi și să țină pandemia sub control este Qatar. Autoritățile nu au mai apelat la polițiști și au optat pentru o aplicație mobilă care raportează cazurile de infectări cu COVID-19. În schimb, cei care se opun instalării aplicației sunt amendați sau chiar pot fi condamnați la 3 ani de închisoare.
Ehteraz a fost concepută pentru a putea stabili dacă o persoană neinfectată a intrat în contact cu una confirmată pozitiv. În momentul în care o persoană părăsește locuința și intră într-un magazin, mall, hotel etc este obligată să pornească GPS-ul telefonului și să arate aplicația la intrare. Aceasta înregistrează locația respectivă în sistem, scrie Digi 24.
Programul are și patru coduri de culoare asociate fiecărui cont: verde înseamnă că ești negativ, galben înseamnă că ar trebui să fii în carantină, gri înseamnă izolare, iar roșu înseamnă că este pozitiv. Practic, în momentul în care prezinți aplicația la intrarea într-un magazin și ești galben, gri sau roșu ți se interzice accesul.
Fiecare utilizator este monitorizat după un cod unic. Astfel, dacă o persoană este testată pozitiv, autoritățile deschid apoi informațiile adunate de aplicație și văd pe unde a circulat persoana respectivă și dacă ar fi putut intra în contact cu alți oameni. De asemenea, pot stabili dacă o persoană neinfectată a intrat într-un spațiu unde a fost înregistrat un caz pozitiv. În acest fel, autoritățile știu cine prezintă un risc și trebuie carantinat.
Instalarea aplicației nu este doar o recomandare. Chiar dacă Amnesty International, de exemplu, a avertizat că există anumite vulnerabilități în ceea ce privește protecția datelor personale stocate de aplicație, qatarezii se pot opune și refuza instalarea lor. În caz contract amenda poate ajunge la 55.000 de dolari sau chiar pot fi condamnați la 3 ani de închisoare!
Belgia intră în carantină totală, începând de duminică, 1 noiembrie, timp de o lună. Autoritățile se tem că sistemul sanitar va intra în blocaj, pe fondul penuriei de personal şi a paturilor de la ATI. Spitalele şi laboratoarele de testare şi-au depăşit capacitatea, dincolo de limitele lor.
Belgia se regăseşte din nou în epicentrul pandemiei de coronavirus, iar pentru a stopa fluxul internărilor în spitale, autorităţile au anunţat, vineri, o serie de restricţii.