Țara care ar putea interzice fumatul și în EXTERIOR

Publicat: 30 08. 2024, 10:28
Actualizat: 30 08. 2024, 13:39

Premierul britanic Keir Starmer a confirmat că guvernul său caută să introducă măsuri antifumat mai dure, care ar putea duce la interzicerea fumatului în spațiile exterioare, inclusiv în pub-uri și restaurante.

Declarația sa a venit după ce ziarul Sun anunțase că autoritățile iau în calcul interzicerea fumatului pe terasele, în aer liber în pub-uri și restaurante și în exteriorul clădirilor, cum ar fi spitalele, universitățile și terenurile de sport, scrie Associated Press.

„Vreau să încep prin a reaminti tuturor că peste 80.000 de oameni își pierd viața în fiecare an din cauza fumatului”, a spus Keir Starmer, în timpul unei vizite la Paris. „Deci, da, vom lua decizii pe acest subiect, mai multe detalii vor fi anunțate, dar fumatul cauzează decese care pot fi prevenite și trebuie să luăm măsuri pentru a reduce povara asupra NHS și a contribuabilului”.

13% din populație fumează, în ciuda restricțiilor introduse începând cu 2007

Fumatul în Marea Britanie a fost interzis în pub-uri, restaurante și majoritatea locurilor de muncă în 2007. Cu toate acestea, bolile legate de fumat costă Serviciul Național de Sănătate (NHS) aproape 3 miliarde de euro pe an numai în Anglia.

Numărul persoanelor care fumează în Marea Britanie a scăzut cu două treimi din anii 1970, dar aproximativ 6,4 milioane de oameni din țară – sau aproximativ 13% din populație – încă fumează, potrivit cifrelor oficiale. În 2007, vârsta legală de vânzare a tutunului a crescut de la 16 la 18 ani, odată cu interzicerea fumatului în interior.

Reprezentanții industriei ospitalității: „o intruziune inutilă a statului în viața oamenilor, o povară pentru companii”

În timp ce profesioniștii din domeniul sănătății au salutat perspectiva unei interdicții asupra fumatului în aer liber, alții au susținut că este o intruziune inutilă a statului în viața oamenilor și o altă povară pentru companiile care încă se luptă să recupereze pierderile din timpul pandemiei de coronavirus, pe lângă creșterea prețurilor la energie. Planurile autorităților au fost criticate pe scară largă de reprezentanții industriei ospitalității, care au spus că ar fi un caz de exces de putere a statului și o lovitură pentru finanțele lor.

Guvernul laburist al lui Starmer anunțase deja că va reintroduce legislația fostei administrații conservatoare care interzicea vânzarea de tutun către persoane născute în ianuarie 2009 sau după această dată. Conform acestui plan, care nu a fost transpus într-o lege pentru că alegerile au fost convocate mai devreme, vârsta legală la care oamenii din Anglia pot cumpăra țigări va fi mărită cu un an, în fiecare an, până când în cele din urmă cumpăratul de țigări va deveni ilegal pentru întreaga populație.

Foto: Shutterstock

CITIȚI ȘI: