China a reușit un adevărat miracol economic în ultimele decenii, ajungând astăzi să fie a doua economie a lumii, iar o mare parte din această creștere a fost adusă de investitorii străini.
Prețurile mai mici, dar și o forță de muncă foarte numeroasă și relativ ieftină au atras investitori din toate colțurile lumii. Mari producători din toate industriile și-au mutat producția în China, iar țara a cunoscut o creștere economică fără precedent.
Însă în ultimii ani, China a început să se confrunte și ea cu o serie de probleme economice, iar pandemia de COVID-19, care a pornit din țara asiatică, a lovit serios țara. Impactul economic al pandemiei, sau, mai exact, al măsurilor luate de autoritățile de la Beijing pentru a limita răspândirea virusului, a afectat puternic toate sectoarele economiei chineze. Unii specialiști spun că nici acum China nu și-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.
Toate aceste probleme, coroborate și cu o scădere a populației și o creștere a costurilor, îi determină acum pe investitorii străini să se orienteze către alte piețe.
Iar aici intră în scenă India. Gigantul din Asia de Sud a depășit recent ca populație China, devenind țara cu cei mai mulți locuitori din lume (peste 1,4 miliarde), însă decalajul economic încă persistă între cele două țări. Cu un PIB nominal pe cap de locuitor de puțin peste 2.700 de dolari (10.123 de dolari raportat la paritatea puterii de cumpărare, n. red.), India este cu mult sub China, care înregistrează un PIB nominal per capita de 13.136 de dolari (25.015 dolari raportat la paritatea puterii de cumpărare).
În pofida acestei diferențe, India este, în 2024, a cincea economie a lumii, fiind depășită doar de Statele Unite, China, Germania și Japonia. De altfel, pe acestea două din urmă, Guvernul de la New Delhi, condus de Narendra Modi, își propune să le întreacă în următorul deceniu.
Iar pentru asta, India își dorește să devină cât mai atractivă cu putință pentru marile companii.
Și funcționează. Țara a devenit următorul mare pariu pentru PepsiCo, Unilever și alți giganți care doresc să compenseze lipsa de creștere a Chinei.
În condițiile în care economia Indiei se extinde în cel mai rapid ritm dintre piețele emergente majore, companiile încearcă să-și diversifice ofertele, prin lansarea de noi arome și variante, menite să atragă populația uriașă a țării, dar și să intre pe vasta piață rurală, încă neexploatată, notează Reuters.
„Deși în ultimul deceniu companiile s-au concentrat pe vânzările din China, următorul deceniu este despre vânzările din India”, a declarat Brian Jacobsen, economist-șef la Annex Wealth Management.
Principalele companii de bunuri de larg consum cu sediul în India se așteaptă la cheltuieli guvernamentale mai mari, la un sezon musonic mai bun și la o creștere a consumului în următoarele trimestre.
„China a trecut printr-o perioadă lungă și extinsă de COVID… a trecut chiar și printr-o perioadă scurtă de creștere negativă, iar după aceasta, creșterea a fost foarte lentă. În comparație cu China, rata de creștere în India, care se situează în jurul valorii de 4%, pare a fi o creștere sănătoasă pentru piața bunurilor de larg consum”, a declarat K Ramakrishnan, Managing Director pentru Asia de Sud la Kantar.
Companiile de bunuri de larg consum investesc tot mai mult în India. Spre exemplu, PepsiCo a lansat recent Kurkure Chaat Fills, în timp ce Coca-Cola a făcut un upgrade al ambalajelor sale pentru a crește durata de valabilitate a produselor. Totodată, Nestle plănuiește să aducă pe piața indiană brandul său premium, Nespresso, până la sfârșitul anului.
Mondelez International colaborează cu marca locală Lotus Biscoff pentru a-și vinde produsele pe piața din India și intenționează să lanseze noi variante de mărime pentru pachetele de biscuiți Oreo luna aceasta.
Compania a raportat o creștere a vânzărilor în al doilea trimestru, chiar dacă aceasta este o creștere de o singură cifră. Și Coca-Cola, PepsiCo și Unilever au înregistrat creșteri importante, ceea ce va determina aceste companii să investească tot mai mult pe piața din India.