„Nu avem nevoie de recruți suplimentari, ci dorim să extindem serviciul militar asupra întregii clase de vârstă cu scopul de a-i atrage pe cei mai motivați și mai competenți”, a declarat ministrul norvegian al Apărării Ine Eriksen Soereide pentru postul TV2 Nyhetskanalen.
În contextul în care tendința în celelalte state europene este mai degrabă să se renunțe la serviciul militar obligatoriu, în favoarea unei armate profesioniste, această măsură le va permite norvegienelor să-și efectueze serviciul militar obligatoriu începând din vara lui 2016.
Serviciul militar este, în mod teoretic, obligatoriu în Norvegia, însă, în realitate, există mai mulți voluntari decât locurile disponibile în armată.
Anunțat de precedenta coaliție de centru-dreapta, în numele egalității între sexe, proiectul serviciului militar obligatoriu „neutru din punct de vedere sexual” a fost reluat de către actualul Guvern de dreapta, cu scopul de a feminiza armata și de a-i diversifica competențele.
El nu are la bază o penurie de recruți, având în vedere că dintre cei 60.000 de norvegieni care împlinesc vârsta legală pentru a servi în armată doar 8.000 de tineri – 7.000 de bărbați și 1.000 de femei, pe bază de voluntariat – efectuează serviciul militar anual.
Recruții sunt selectați în baza unor teste fizice și psihologice, dar și în funcție de motivația lor.
Ministerul afirma anterior că vizează ca din armată să facă parte 20% femei până în 2020, dar Soereide a renunțat marți să stabilească un obiectiv în cifre, pronunțându-se doar pentru o feminizare mai accentuată.
În afara Europei, câteva țări, inclusiv Israelul, au un serviciu militar obligatoriu pentru ambele sexe.