Țara care își propune să aibă cea mai puternică armată terestră din Europa
Invazia rusă în Ucraina a declanșat o cursă a înarmării în Europa cum nu s-a mai văzut în ultimele decenii. Pe această linie merge și Executivul de la Varșovia, care are ambiții militare tot mai puternice.
De fapt, autoritățile recunosc public că sunt foarte interesate să aibă cea mai puternică armată terestră din Europa.
Promisiunea ministrului polon al Apărării
Ministrul polon al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat duminică, 23 aprilie, că Polonia construieşte una dintre cele mai puternice armate din Europa. Mai mult de atât, se pregătește să aibă cea mai puternică armată terestră din regiune până în 2025.
Declaraţia ministrului Blaszczak a fost făcută la un eveniment de campanie în afara capitalei Varşovia, în contextul în care partidul de guvernământ din care face parte, Lege şi Justiţie, începe o campanie electorală mascată. Alegerile parlamentare sunt programate la toamnă.
Ministrul al Apărării și vicepremier într-un guvern de dreapta, Blaszczak le-a declarat locuitorilor din Wolomin că o condiţie prealabilă pentru a obţine o putere militară mai mare este menţinerea partidului său la putere.
„Dacă alegătorii, dacă poporul, ne mai dau un mandat, atunci ne putem întâlni din nou aici, la Wolomin, peste doi ani şi vă pot arăta că armata poloneză va fi cea mai puternică armată terestră din Europa”, a promis Blaszczak, citat de TVP World.
Guvernul de la Varşovia condus de partidul Lege şi Justiţie este printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei, oferind sprijin militar, logistic, umanitar și politic. Polonia, stat membru NATO, nu numai că furnizează vecinului său tancuri, avioane de luptă şi cantităţi mari de alte tipuri de armamente, dar îşi sporeşte viguros propria armată şi îşi creşte cheltuielile pentru apărare.
Un anunț similar a făcut, nu cu mult timp în urmă, și Germania, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, care a declarat că Berlinul trebuie să aibă „forţa armată cea mai bine echipată” din Europa. Urmașul Angelei Merkel este convins că țara sa a avut parte ani de zile de „analize eronate”, conform cărora „ar fi înconjurată doar de prieteni”.
De fapt, Scholz dă de înțeles că lucrurile n-ar sta tocmai astfel, punctează Deutsche Welle. Și, pe baza noii realități europene, Germania este îndreptățită să se (re)înarmeze puternic.
Citește AICI mai multe despre acest subiect.