Prima pagină » Știri externe » Țara care renunță la programul de muncă de 8 ore pe zi

Țara care renunță la programul de muncă de 8 ore pe zi

Țara care renunță la programul de muncă de 8 ore pe zi
Mai multe instituții din Suedia încep să experimenteze reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore pe zi, după ce rețeta a fost aplicată în premieră la un cămin de bătrâni, iar trendul nu se rezumă doar la sectorul public de activitate

Reducerea zilei de lucru poate crește productivitatea, spun reprezentanții mai multor companii mici. Deși implică costuri mai mari, pe fondul necesității de a angaja mai mulți oameni, diminuarea rotației personalului poate fi mult mai eficientă pentru economiile unei compani.

După un secol în care în Suedia programul de lucru a fost redus gradual, vacanțele extinse și vârsta de pensionare micșorată, recent s-a înregistrat o creștere a programului de lucru pentru prima dată în istorie, potrivit lui Roland Paulsen, cercetător la Universitatea din Lund. Oamenii lucrează mai mult, însă acest lucru nu are neapărat implicații pozitive, susține Paulsen.

„Munca a devenit un scop în sine. Productivitatea s-a dublat din anii ”70, astfel încât teoretic avem posibilitatea de a reduce ziua de lucru chiar și la patru ore. Estimarea costurilor unor astfel de scheme este o sarcină dificilă”, afirmă Birgitta Olson, profesor la Universitatea Lund. 

În urmă cu 85 de ani, economistul britanic John Maynard Keynes a prezis că prin 2030 că doar oamenii obsedați de muncă vor petrece la serviciu mai mult de 15 ore pe săptămână.

Și deși mai este aproape un deceniu și jumătate la dispoziția roboților să preia activitățile lucrative ale oamenilor pentru a ne lăsa zilele libere, săptămânile de lucru par a fi din ce în ce mai încărcate pentru noi.

Puteți citi articolul integral în Ziarul Financiar.

Citește și