Prima pagină » Știri externe » Țara care s-a făcut frate cu Israelul ca să primească avioane de luptă F-35

Țara care s-a făcut frate cu Israelul ca să primească avioane de luptă F-35

Țara care s-a făcut frate cu Israelul ca să primească avioane de luptă F-35

Un important stat din Orientul Mijlociu s-a făcut frate cu  Israelul doar ca să primească avioane de luptă F-35 de la americani. Este vorba despre Emiratele Arabe Unite, al cărui acord de normalizare a relaţiilor cu Israel ar trebui să înlăture „orice obstacol” din calea vânzării de către SUA a avioanelor „invizibile” către regimul de la Abu Dhabi.

SUA au vândut avioanele F-35 unor aliaţi precum Turcia, Coreea de Sud, Japonia şi Israel, dar vânzările în Golf necesită o analiză mai amănunţită din cauza politicii Washingtonului ca Israelul să menţină un avantaj militar în Orientul Mijlociu.

„Avem cereri legitime. Ar trebui să le primim… Întreaga idee a stării de beligeranţă sau război cu Israelul nu mai există”, a declarat ministrul de stat pentru afaceri externe Anwar Gargash, într-un interviu online pentru Atlantic Council și preluat de Bloomberg. Totuşi, el a precizat că EAU nu le-au trimis solicitări noi americanilor după încheierea acordului cu Israelul.

Emiratele, unul dintre partenerii strategici ai SUA

Emiratele, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA în Orientul Mijlociu, şi-a exprimat de multă vreme interesul de a achiziţiona avionul de luptă fabricat de Lockheed Martin Corp, pe care Israelul l-a utilizat în luptă. O sursă din industria aeronautică a declarat că SUA ar intenţiona să vândă avioane F-35 către EAU, în baza unui acord secundar celui privind normalizarea relaţiilor cu Israelul. Totuşi, orice vânzare de F-35 ar putea dura ani din punctul de vedere al negocierii şi livrării, iar premierul israelian a spus că ţara sa se va opune oricărei vânzări, invocând necesitatea ca Israelul să-şi menţină superioritatea militară în regiune.

Washingtonul garantează că Israelul primeşte arme americane mai avansate decât statele arabe, asigurându-se că statul evreu are un avantaj competitiv faţă de vecinii săi.

„EAU se aşteaptă ca cerinţele lor să fie acceptate şi credem că odată cu semnarea acestui tratat de pace, în următoarele săptămâni sau luni, orice obstacol în calea acestui lucru ar trebui să dispară”, a spus Gargash.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și