Prima pagină » Știri externe » Țara care va AMENDA platformele de social media care permit răspândirea informațiilor false. Amenzile sunt uriașe

Țara care va AMENDA platformele de social media care permit răspândirea informațiilor false. Amenzile sunt uriașe

Țara care va AMENDA platformele de social media care permit răspândirea informațiilor false. Amenzile sunt uriașe
Țara care va amenda platformele de social media care permit răspândirea informațiilor false. Amenzile sunt uriașe

Australia a anunțat că va amenda platformele online cu până la 5% din veniturile lor globale în cazul în care nu vor reuși să prevină răspândirea dezinformării online.

Măsura vine în contextul în care, la nivel mondial, autoritățile fac eforturi pentru a limita acest fenomen, eforturi care sunt, însă, criticate de susținătorii libertății de exprimare, notează Reuters.

Guvernul de la Canberra a transmis că le va solicita deținătorilor rețelelor sociale să stabilească coduri de conduită care să reglementeze modul în care acestea opresc răspândirea informațiilor false, coduri care vor trebui ulterior aprobate de o autoritate de reglementare.

Autoritatea își va stabili propriile standarde, iar dacă platformele nu se vor conforma, atunci vor fi amendate, notează sursa citată.

Proiectul de lege, care a fost introdus în Parlament, vizează informațiile false care pot afecta rezultatele alegerilor sau sănătatea publică, pot afecta anumite grupuri sau riscă să perturbe infrastructura-cheie sau serviciile de urgență.

Autoritățile din Australia se pregătesc pentru alegeri

Proiectul de lege face parte dintr-o încercare a autorităților australiene de a reglementa acest domeniu, în contextul în care Canberra s-a plâns în repetate rânduri de faptul că unele platforme online cu sediul în străinătate ar putea permite influențarea alegătorilor înainte de scrutinul federal de anul viitor.

Până acum, Meta, compania care deține platforme precum Facebook sau Instagram, a transmis că ar putea bloca accesul la anumite tipuri de conținut dacă este forțată să plătească astfel de amenzi, în timp ce X a eliminat o mare parte din moderarea conținutului postat pe platformă de când a fost cumpărată de Elon Musk, în 2022.

„Dezinformarea reprezintă o amenințare serioasă pentru siguranța și bunăstarea australienilor, precum și pentru democrația, societatea și economia noastră”, a declarat ministrul Comunicațiilor, Michelle Rowland.

O versiune inițială a proiectului de lege a fost criticată în 2023 pentru că ar fi acordat Autorității Australiane pentru Comunicații și Media prea multă putere în a determina ce reprezintă dezinformare și ce nu.

Rowland a spus că noul proiect de lege stipulează că autoritatea de reglementare a mass-media nu va avea puterea de a forța eliminarea unor elemente individuale de conținut sau a conturilor de utilizator. Noua versiune a proiectului de lege protejează știrile scrise de jurnaliști profesioniști, conținutul artistic și religios, spune ea.

Aproximativ 80% dintre australieni vor ca autoritățile să ia măsuri în ceea ce privește dezinformarea din mediul online, a spus ministrul, citând Australian Media Literary Alliance.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și