Prima pagină » Știri externe » Țara din America Centrală care a rupt relațiile diplomatice cu Taiwanul. „INTIMIDĂRI din partea Chinei”

Țara din America Centrală care a rupt relațiile diplomatice cu Taiwanul. „INTIMIDĂRI din partea Chinei”

Țara din America Centrală care a rupt relațiile diplomatice cu Taiwanul. „INTIMIDĂRI din partea Chinei”

La doar câteva ore după ce a rupt relațiile diplomatice cu Taiwanul, Honduras a „semnat” cu China. Presa internațională remarcă o nouă victorie diplomatică a Beijingului, care a „răpit” Taipeiului încă un aliat.

În prezent, independența Taiwanului nu mai este recunoscută decât de 13 state în lume.

„China reduce locul Taiwanului pe scena internaţională”

China şi Honduras tocmai au stabilit relaţii diplomatice”, a postat pe Twitter Hua Chunying, purtător de cuvânt în Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing. Postarea vine însoţită de o fotografie cu ministrul de Externe, Qin Gang, care îi strânge mâna omologului său hondurian, Enrique Reina.

Între statele care încă păstrează relaţii diplomatice cu Taiwanul se numără Vaticanul, Eswatini (fostă Swaziland), câteva naţiuni insulare din Pacific şi Haiti.

La rândul lor, autoritățile din Taipei au acuzat Partidul Comunist Chinez că pune presiune asupra aliaţilor săi tot mai puţin numeroşi pentru a se alătura taberei Xi Jinping.

Ruperea relaţiilor diplomatice între ţara noastră şi Honduras se înscrie într-o serie de coerciţii şi intimidări din partea Chinei, care de multă vreme reduce locul Taiwanului pe scena internaţională, punând în pericol pacea şi stabilitatea regională în mod unilateral”, a transmis, într-un comunicat, biroul preşedintelui Tsai Ing-wen.

De la venirea la putere a lui Tsai Ing-wen (realeasă în 2020), China a sporit presiunea militară, economică şi diplomatică asupra micuței insule. Șefa Taiwanului provine dintr-un partid tradiţional favorabil independenţei, o „linie roşie” absolută pentru guvernul chinez, care ameninţă să intervină militar pentru a împiedica un astfel de scenariu.

În numele principiului său „o singură Chină”, Beijingul nu permite altor state să menţină relaţii diplomatice cu Taipeiul. Cu toate acestea, insula a legat unele parteneriate internaţionale prin alte canale mijlocite de SUA, care au reușit să sporească susţinerea externă pentru Taiwan. Astfel, în ultimii ani, mai multe delegaţii de parlamentari sau miniştri occidentali s-au deplasat la Taipei, în pofida oricăror relaţii diplomatice între ţările lor şi Taiwan.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și