Țara din Europa care anulează datoriile celor mai săraci oameni din țară
Măsura, care intră în vigoare luni, se referă la persoanele cu venituri reduse, care locuiesc cu chirie și nu își pot plăti datoriile.
În acest program sunt incluse datoriile către companiile energetice, bănci și alți furnizori de credite și operatorii de telecomunicații.
Premierul Zoran Milanovic a declarat că niciun alt guvern nu a mai luat o astfel de măsură.
„Facem tot posibilul să ușurăm viețile oamenilor, în această criză prelungită și stresantă, pentru a le da șansa unui nou început”, a afirmat Milanovic luna trecută, într-o conferință de presă în care a anunțat programul.
Potrivit autorităților, de această măsură vor beneficia circa 60.000 de persoane, dintr-o populație de 4,4 milioane.
Programul va costa creditorii până la 2,1 miliarde de kuna (309 milioane dolari), conform estimărilor Reuters.
Ideea guvernului este de a susține relansarea activităților economice prin stimularea consumului, în urma deblocării conturilor bancare ale datorniciilor.
Economia Croației este în recesiune de șapte ani. La fel ca în unele state vecine, croații au luat împrumuturi și credite ipotecare în franci elvețieni, dar de la liberalizarea cursului de către Banca Națională a Elveției, luna trecută, costul rambursării datoriilor a crescut.
Programul de anulare a datoriilor nu este apreciat de toată lumea. Timothy Ash, director pentru piețe emergente la Standard Bank, consideră că măsura premierului Milanovic este determinată de alegerile care vor avea loc în acest an.
„Un caz clasic de populism. Acest guvern a evitat în mod constant să solicite finanțare de la FMI, spre deosebire de Serbia, care urmează să semneze un acord. Să vedem dacă Croația reușește să evite o soartă similară, dar opțiunile sale de finanțare se îngustează”, a spus Ash.