Țara din UE care vrea să extindă sinuciderea asistată și pentru persoanele care nu suferă de boli terminale
Olanda a fost prima țară care a legalizat eutanaisa, în 2002, dar numai pentru pacienții care sufereau dureri de nedescris și care nu aveau nicio speranță de vindecare, notează Descoperă.
Miercuri, cei doi miniștri au transmis Parlamentului, într-o scrisoare, că oamenii care ”consideră că viața lor s-a terminat trebuie, în conformitate cu niște criterii stricte și atente, să li se permită să își încheie viața într-o manieră demnă pentri ei”.
Propunerea va provoca critici care susțin că scopul inițial al politicii de eutanasie din Olanda a fost deja depășit, cu ”suferință insuportabilă”, nu se aplică doar oamenilor cu boli în fază terminală, ci și unora cu boli mintale și demență.
Politica eutanasiei este larg răspândită în societatea olandeză și cazurile de acest fel au crescut cu două cifre în fiecare an, pentru mai mult de un deceniu, pe măsură ce tot mai mulți pacienți o solicită și mai mulți doctori sunt dispuși să o efectueze.
Numai anul trecut, 5.516 olandezi au optat pentru eutanasie, respectiv 3,9% din numărul persoanelor decedate în acel an.
Ministrul Sănătății, Edith Schippers, a precizat în scrisoare că „din cauza faptului că dorința pentru încheierea vieții apare în principal la persoanele în vârstă, noul sistem va fi limitat” la aceștia.
Ministrul nu a anunțat, însă, care va fi limita de vârstă.
Propunerea celor doi miniștri este surprinzătoare, în contextul în care o comisie însărcinată să studieze extinderea practicii eutanasiei a conchis că nu este necesară.