Propunerea, criticată ca fiind „medievală”, prevede că avortul ar trebui să fie ilegal, chiar și în cazul unui viol sau a unor probleme grave de sănătate ale fătului.
Polonia are în prezent una dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa, permițând această practică doar în cazul unui viol sau dacă fătul are probleme grave de sănătate.
Interzicera avortului a fost promovată de către episcopii Bisericii Catolice fiind susținută de politicieni de rang înalt din rândul Partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare încă din luna octombrie și având legături strânse cu Biserica.
Ordo Iuris, un grup juridic conservator cunoscut drept militant pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex, a elaborat propunerea, aprobată apoi în Conferința Episcopiei Poloneze.
„Am fost supus învățăturilor episcopilor”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, președintele Partidului Lege și Justiție privitor la legea avortului.
Premierul polonez, Beata Szydlo, văzut de presă drept o marionetă a lui Kaczynski a venit de asemenea în sprijinul acestei propuneri, susținând că numeroși politicieni din rândul partidului doresc același lucru.
În Polonia există deja o piață neagră pentru medicamente care provoacă avortul, a declarat Marta, o femeie de 33 de ani din Krakovia, pentru The Independent.
Unele medicamente destinate problemelor la ficat, luate în cantități mai mari însă, pot provoca avorturi spontane. Există și bloguri care tratează acest subiect.
Mulți oameni văd această propunere ca pe o întoarcere a favorului pe care Guvernul o face Bisericii Catolice. Biserica are o influență extrem de puternică în Polonia, țară puternic catolică, reușind să mobilizeze electoratul la vot.
Critici dure aduse inițiativei
Cu toate acestea, numeroși cetățeni se opun acestei reglementări și care au ieșit să protesteze pe străzile din Varșovia.
„Mă simt șocată și îngrozită de acest lucru. Nu am crezut că țara noastră ar putea redeveni medievală în secolul XXI, dar se pare că acest lucru chiar se întâmplă”, a declarat Marta pentru The Independent.
„Am prieteni buni care plănuiau să aibă copii, dar acum au renunțat la idee”, a mai spus ea. Marta crede că o astfel de lege ar afecta în special familiile sărace, deoarece femeile bogate ar putea călători în străinătate pentru a face avort.
„Cred că e o pedeapsă neobișnuită. E practic o formă de a totura femeile”, a adăugat ea.
Criticând inițiativa Bisericii, o altă femeie, care a dorit să rămână anonimă, a susținut și ea că această mutare ar reprezenta o reîntoarcere în Evul Mediu.
„Polonia va fi o țară a cărei reprezentanți vor fi în stare să se aseze la o ceașcă de ceai cu guvernul din El Salvador, împărtășind aceleași păreri cu privire la avort”, a declarat ea.
În 2012, unei fetițe de 14 ani i s-a refuzat avortul de către numeroși doctori, în ciuda faptului că avea dreptul legal de a aface acest lucru, datorită vârstei sale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis atunci că statul polonez a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.