Prima pagină » Știri externe » Țara europeană în care un OSPĂTAR poate câștiga și 17.000 de euro pe lună. Cum s-a ajuns aici

Țara europeană în care un OSPĂTAR poate câștiga și 17.000 de euro pe lună. Cum s-a ajuns aici

Țara europeană în care un OSPĂTAR poate câștiga și 17.000 de euro pe lună. Cum s-a ajuns aici
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

În general, ospătarii sunt considerați de mulți ca fiind angajați cu venituri mici, care abia reușesc să își acopere cheltuielile lunare din salariu, motiv pentru care mulți dintre clienți le oferă bacșiș, astfel încât ei să își poată rotunji veniturile.

Există, însă, o țară europeană unde lipsa ospătarilor a dus la o creștere rapidă a salariilor oferite acestei categorii, astfel că un ospătar cu experiență poate să câștige chiar și 17.000 de euro pe lună!

Este vorba despre Elveția, țară cunoscută pentru nivelul său ridicat de trai, dar și pentru costurile foarte mari ale vieții.

Ei bine, un lanț de restaurante destul de cunoscut din această țară, deținut de Michel Péclard și Florian Weber, a decis să adopte o strategie diferită de a altor restaurante în ceea ce privește plata angajaților, tocmai pentru a se asigura că nu se va confrunta cu o criză a forței de muncă.

Pentru că în Elveția cererea de ospătari este foarte mare, multe localuri sunt afectate de un deficit important de personal, astfel că restaurantele „se bat” acum în oferte care mai de care mai avantajoase pentru a-și păstra angajații sau pentru a câștiga unii noi.

Astfel, aceștia primesc între 7% și 8%, în funcție de cifra de afaceri, fără TVA, ceea ce înseamnă între 8.000 și 12.000 de franci pe lună, iar convertiți în euro de la 8.358 euro până la 12.538 euro pe lună, informează Adevărul.

Totodată, Michel Péclard a mai precizat că, potrivit contractului, salariile nu includ și bacșișurile, iar proprietarii garantează un salariu minim de 3.750 de franci pe lună.

Ce salariu are un ospătar român în Spania

Sectorul HoReCa a fost grav afectat de pandemia de coronavirus și efecte se resimt și astăzi. De multe ori, angajații au parte de angajări sezoniere, pe salarii de subzistență și preferă să plece peste hotare.

De exemplu, în Spania, un ospătar român poate obține un salariu de până la 1.800 de euro pe lună. Cerințele sunt: experiență minimă în domeniu, abilități de lucru în echipă, persoană dinamică, disponibilă din aprilie până în octombrie, responsabilitate, seriozitate.

Condițiile de lucru sunt: 8h/zi, contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, cazare asigurată pe timpul contractului și o masă pe zi. Citește mai mult…

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și