Țara europeană unde IMIGRANȚII ILEGALI au ajuns să constituie 1% din populație

Publicat: 07 10. 2024, 13:09

Marea Britanie găzduiește mai mulți imigranți ilegali decât orice altă națiune europeană, a constatat un nou studiu coordonat de experții Universității Oxford.

Există până la 745.000 de migranți ilegali în Marea Britanie, reprezentând 1% din populație. Cifra este mai mult decât dublul celor 300.000 de imigranți ilegali din Franța și chiar peste estimarea de 700.000 de imigranți ilegali din Germania, țara cu a doua cea mai mare populație de imigranți ilegali din Europa, scrie The Telegraph.

Studiul – elaborat de 18 instituții, inclusiv centrul Compas (Centre on Migration, Policy and Society) al Universității Oxford – a estimat că numărul migranților ilegali din Marea Britanie este între 594.000 și 745.000, plasând Marea Britanie înaintea Germaniei (până la 700.000), Franței (300.000), Italiei (458.000) și Spaniei (469.000).

Imigranții ilegali din Germania și Marea Britanie, un sfert din total

Cumulat, numărul de migranți ilegali din Germania și Marea Britanie reprezintă un sfert din totalul migranților ilegali din cele 12 țări UE incluse în studiu.

Cele peste 745.000 de persoane estimate a fi venit ilegal în Marea Britanie includ cetățeni străini ale căror vize au expirat, solicitanți de azil respinși care au dispărut și unii migranți care au traversat Canalul Mânecii în bărci.

În plus față de cei 745.000 de migranți ilegali – un număr echivalent cu populația orașului Leeds – mai există alți 224.742 de solicitanți de azil care fie așteaptă o decizie cu privire la cererea lor, fie fac apel la respingerea cererii de azil.

Un nou record pentru imigrația ilegală atins în ziua publicării studiului

Cifrele au fost publicate în aceeași zi în care Ministerul de Interne al Marii Britanii a anunțat că 973 de migranți în 17 bărci au traversat Canalul Mânecii, o cifră record pentru acest an.

Numărul total de persoane care au traversat Canalul Mânecii în 2024 este de 26.612, în creștere cu 5% față de același interval de timp în 2023, dar cu 21% mai mic față de recordul de 33.611 de persoane din același interval de timp din 2022.

Ministerul de Interne al Marii Britanii nu publică date despre numărul de migranți ilegali din Marea Britanie, cu excepția celor care traversează Canalul Mânecii. Cei mai mulți dintre aceștia nu au fost, totuși, incluși în studiul Universității Oxford, deoarece solicită azil la sosire.

Deși Ministerul de Interne al Marii Britanii nu publică aceste date, documente interne ale Ministerului care au ajuns în presă acum cinci ani sugerau că cel puțin 150.000 de cetățeni străini au intrat ilegal în Marea Britanie în fiecare an și apoi au “dispărut” în economia subterană.

Cercetătorii de la Oxford au declarat că ei nu cred că cifrele totale au crescut în ultimii ani, dar au spus că guvernul ar trebui să urmeze exemplul unor țări precum SUA și Italia, care își propun să evalueze și să înregistreze dimensiunea populației lor de migranți ilegali.

O viitoare bază de date cu migranții ilegali din țările europene și America de Nord

Studiul Universității Oxford va sta la baza unei noi baze de date publice care va reuni și va evalua cele mai recente estimări ale numărului de migranți ilegali care trăiesc în țările europene și America de Nord.

Denis Kierans, cercetător senior la centrul de migrație Compas al Universității Oxford, a declarat că este important ca factorii de decizie politică să cunoască amploarea imigrației ilegale, deoarece „aceștia sunt oameni care trăiesc și lucrează în Marea Britanie, dar care operează în afara sistemului oficial de taxe și beneficii. Asta înseamnă că statul nu încasează contribuțiile lor la bugetul public în timp ce ei ajung la marginea societății, în pericol de exploatare și sărăcie”.

Guvernul britanic se confruntă cu o presiune intensă să combată bandele de traficanți de persoane și să combată infracțiunile comise de migranți în Marea Britanie.

Partidul Laburist s-a angajat să distrugă bandele de traficanți de persoane prin înființarea unui Comandament de Securitate a Frontierei care să colaboreze cu partenerii europeni și G7, și să ofere agențiilor britanice de aplicare a legii și de informații noi puteri de combatere a terorismului.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: