Țara în care cetățenii stau la cozi interminabile pentru a cumpăra un înălbitor promovat drept tratament anti-COVID: „Trebuie să încerc. Ce să fac? Să aștept să mor?” | 10 persoane au fost intoxicate din cauza substanței
În orașul Cochabamba din Bolivia, localitate puternic afectată de coronavirus, cetățenii disperați formează cozi la magazine pentru a-și cumpăra o soluție toxică pe bază de dioxid de clor, vândută drept tratament împotriva bolii Covid-19. Deși Ministerul Sănătății din Bolivia a atras atenția asupra faptului că această substanță este periculoasă și nu există nicio dovadă care să-i ateste eficiența împotriva bolii Covid-19, Senatul, cu o majoritate formată din opoziție, a aprobat un proiect de lege care autorizează fabricarea urgentă și comercializarea acestui înălbitor.
În ciuda recomandărilor Ministerului Sănătății, locuitorii disperați din orașul lovit grav de coronavirus, consideră că această soluție toxică îi poate ajuta să se aăere de coronavirus, potrivit The Guardian.
În ultimele săptămâni, oficiali din Ministerul Sănătății au raportat zece cazuri de intoxicație după ingerarea soluției pe bază de dioxid de clor.
Deși Ministerul Sănătății descurajează utilizarea acestui înălbitor, opoziția și primarul orașului Cochabamba îi încurajează pe cetățeni să utilizeze această substanță.
Primarul vrea furnizarea gratuiră de înălbitor pentru locuitorii din Cochabamba
Primarul vrea ca acest înalbitor să fie distribuit gratuit cetățenilor, iar Senatul a aprobat un proiect de lege care autorizează „fabricarea urgentă, comercializarea, furnizarea și utilizarea soluției de dioxid de clor pentru prevenirea și tratarea coronavirusului”. Proiectul de lege ar trebui să fie promulgat de președintelui interimar, Jeanine Áñez, care este în carantină după ce a fost infectat cu noul coronavirus.
Locuitorii disperați sunt dispuși să recurgă la orice măsură despre care se spune că i-ar apăra de coronavirus, după ce situația crizei a scăpat de sub control, iar numai în Cochabamba a fost înregistrat un procent de 25% din totalul de cazuri de infectare din întraga Bolivie.
Președintele Asociației Științifice: nu există nici un studiu care să dovedească eficiența înălbitorului
„Mi-e teamă. Trebuie să încerc ”, a declarat Andrés Poma, un profesor de 34 de ani, care este sceptic că sistemul sanitar îl poate ajuta dacă se îmbolnăvește. „Ce să fac? Să aștept să mor la ușa spitalului sau în ușa casei mele? ”, a continuat acesta.
Fernando Rengel, președintele asociației științifice Cochabamba, a explicat că oamenii aleg să utilizeze această soluție pentru că este considerată „miraculoasă” în lupta cu mai multe boli, precum cancerul, SIDA, malaria, deși „nu există nici un studiu științific care să dovedească că vindecă orice boală”.