Țara în care fiecare deputat a primit aproape 50.000 de euro pentru a-și cumpăra mașină. Locuitorii sunt revoltați, în condițiile în care populația suferă ca urmare a pandemiei
Săptămâna aceasta, autoritățile din Uganda au distribuit echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro parlamentarilor pentru ca aceștia să își cumpere mașini.
Mișcarea a stârnit un val de proteste în țara din Africa, în contextul în care criza COVID-19 și situația economică precară a țării afectează puternic cetățenii de rând, informează Agerpres, care citează France Presse.
Astfel, fiecare dintre cei 529 de parlamentari din Uganda a primit 200 de milioane de șilingi, echivalentul a aproximativ 48.000 de euro, pentru achiziționarea unui autoturism.
Cetățenii, afectați de restricții
La 18 iunie, în faţa unor niveluri record de infecţie, preşedintele Yoweri Museveni a anunţat suspendarea călătoriilor şi închiderea şcolilor, a bisericilor şi a barurilor pentru cel puţin şase săptămâni.
Restricțiile au afectat puternic situația financiară a locuitorilor, motiv pentru care decizia autorităților de a le aloca parlamentarilor aceste sume a revoltat întreaga țară.
„Este inacceptabil ca un guvern să cumpere produse de lux pentru un grup restrâns din parlament, care continuă să primească un salariu lunar de peste 30 de milioane de şilingi (aproximativ 7.000 de euro, n. red.), în condiţiile în care majoritatea populaţiei nu-şi permite să se hrănească”, a declarat sâmbătă pentru AFP Annet Nana Namata, director al Uniunii Apărătorilor Drepturilor Omului din Uganda.
Veniturile mici, pe care le are marea majoritate a populaţiei, variază adesea de la 100.000 de şilingi (24 de euro) pentru un muncitor la 280.000 de şilingi (64 de euro) pentru un profesor.
În opinia lui Moses Isooba, liderul Forumului Naţional al ONG-urilor din Uganda, care a vorbit despre un „faliment moral” al statului, suma debursată ar fi putut fi o donaţie de aproximativ 20 de euro „pentru peste 500.000 de persoane vulnerabile”.
În contextul în care măsura a stârnit furie la nivel național, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ofwono Opondo, a declarat ca decizia este una corectă, dat fiind faptul că parlamentarii au „dreptul de transport”.
„Este vorba de a facilita angajamentul lor faţă de electorat. În orice caz, organizaţiile societăţii civile au fost implicate în procesul bugetar şi ştiau de mult timp că parlamentarii vor primi bani pentru a-şi cumpăra maşini”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.