Cel puțin cinci copii din Haiti au murit săptămânal de la începutul lui 2024, spune organizația Salvați Copiii, care atrage atenția că situația de securitate din această țară din Caraibe este una extrem de gravă.
ONG-ul face apel la Națiunile Unite să facă mai multe pentru a proteja copiii din Haiti, în contextul în care țara, considerată cea mai săracă din emisfera vestică, este pur și simplu copleșită de violențe, mai ales cele ale bandelor criminale.
În 2022, autoritățile din Haiti au cerut o misiune internațională care să ajute forțele locale, insuficient finanțate. Aceasta pentru că țara este sufocată de bande violente, arată Reuters.
Capitala Port au Prince este aproape în totalitate ocupată de bande criminale, ceea ce a dus la crime, violuri, răpiri, dar și la recrutarea copiilor de către aceste organizații.
Cu toate acestea, reacția comunității internaționale a venit destul de lent, iar până acum doar 400 de polițiști din Kenya, mandatați să conducă o misiune aprobată de ONU, au fost desfășurați în Haiti.
În același timp, statele care au spus că vor aloca fonduri, personal și camioane blindate pentru această misiune, nu și-au îndeplinit promisiunile.
Citând date ale ONU, Salvați Copiii avertizează că cel puțin 131 de copii au fost uciși sau răniți în primele șase luni ale anului. Cu toate acestea, ONG-ul avertizează că cifrele reale sunt probabil mult mai mari.
„În spatele acestor cifre îngrozitoare se află copii adevărați care au fost grav răniți sau uciși. Cartiere întregi au fost arse, răpirile și agresiunile sexuale sunt la ordinea zilei, iar copiii sunt direct vizați sau prinși în schimburile de focuri”, a spus directorul Salvați Copiii Haiti, Chantal Sylvie Imbeault.
La sfârșitul lunii iulie, presa locală informa că o misiune kenyană desfășurată la Ganthier, o comunitate de la granița cu Republica Dominicană, s-a încheiat rapid, Poliția fiind nevoită să-i ajute pe kenyeni să scape de acolo, din cauza lipsei de pregătire și de resurse.
Până la 1 august, violențele din Ganthier au dus la strămutarea a aproape 6.000 de locuitori, arată datele ONU.
Salvați Copiii a cerut Consiliului de Securitate al ONU „să pună capăt impunității” pentru cei care comit abuzuri împotriva copiilor și îi recrutează în bandele criminale și a cerut „tuturor părților din Haiti să permită accesul imediat, susținut și nestingherit al ajutorului umanitar”.
Școlile din Haiti ar urma să se redeschidă pe 1 octombrie, dar multe dintre unitățile de învățământ din capitală au fost transformate în tabere de refugiați improvizate, deoarece numărul persoanelor strămutate se apropie de 600.000, mai notează sursa citată.
Sursa foto: Profimedia