Temperaturile-record înregistrate în Africa Subsahariană au provocat o serie de paradoxuri. Spre exemplu, în Mali, cuburile de gheață au ajuns să coste mai mult decât o pâine sau decât un litru de lapte în anumite regiuni ale țării.
Temperaturile de aproape 50 de grade Celsius au pus o presiune enormă pe cetățenii din această țară africană. Și pentru ca situația să fie și mai problematică, Mali se confruntă, de câteva luni bune, cu o criză energetică, provocată, în parte, de datoriile uriașe ale companiei naționale de electricitate.
Mali este una dintre cele mai sărace țări din lume, iar accesul la energie electrică era oricum redus, însă criza energetică amplifică problema.
Din acest motiv, oamenii au ajuns să fie nevoiți să cumpere gheață din magazinele care au posibilitatea să vândă așa ceva, pentru a se asigura că mâncarea nu li se strică, dar și pentru a se răcori ei înșiși.
Din acest motiv, prețurile au crescut în cazul cuburilor de gheață, spun localnicii.
„În unele locuri costă 100 de franci CFA (15 eurocenți, n. red.) punga mică, spune ea, iar una mare costă 300 sau chiar 500”, spune Fatouma, o tânără din capitala Bamako.
Acest lucru face ca gheața să fie mai scumpă decât pâinea. O baghetă standard costă în mod normal aproximativ 250 franci CFA (aproximativ 40 de eurocenți), notează BBC.
Începând cu luna martie, temperaturile au crescut la peste 48 de grade Celsius în unele părți din Mali. Peste 100 de persoane și-au pierdut viața din cauza valului de căldură, cei mai vulnerabili fiind copiii și bătrânii.
„Înregistrăm aproximativ 15 spitalizări pe zi (din cauza căldurii, n. red.)”, spune profesorul Yacouba Toloba, medic la Spitalul Universitar din Bamako.
„Mulți pacienți sunt deshidratați, principalele simptome sunt tusea și congestia bronșică. Unii au și detresă respiratorie”, spune el pentru BBC.
Școlile din unele zone au fost închise ca măsură de precauție, iar oamenii din țara majoritar musulmană fuseseră deja sfătuiți să nu postească în perioada Ramadanului, care s-a încheiat recent.
Valul de căldură afectează și țările vecine precum Senegal, Guineea, Burkina Faso, Nigeria, Niger și Ciad.
Sursa foto: Shutterstock