Protestatarii din Kârgâzstan care solicită anularea alegerilor parlamentare au intrat în Parlament în capitala Bishkek. De asemenea, aceștia l-au eliberat din închisoare pe fostul președinte al țării, Almazbek Atambayev.
În videoclipurile din mediul online, se poate observa cum oamenii au intrat în biroul președintelui Sooronbai Jeenbekov și au aruncat hârtie de la ferestre. Părți ale clădirii păreau să ardă.
Mișcarea protestatarilor vine după ce cu o zi în urmă aceștia au intrat în conflict cu polițiștii, care inițial au împrăștiat mulțimile cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, relatează BBC.
Ciocnirile au loc pe fondul acuzațiilor de fraudare a voturilor la alegerile de duminică trecută. O persoană a murit și aproape 600 au fost rănite în cadrul conflictelor, potrivit Ministerului Sănătății.
Președintele Jeenbekov a făcut apel la revenirea la ordine, acuzând „anumite forțe politice” că au încercat să preia ilegal puterea. Acesta s-a întâlnit cu liderii partidului de opoziție și a declarat că va anula rezultatele alegerilor, dacă este necesar.
În urma votului, doar patru partide din 16 au trecut pragul de 7% pentru intrarea în Parlament, dintre care trei au legături strânse cu președintele Jeenbekov.
Luni, poliția a folosit grenade paralizante pentru a dispersa mii de protestatari în piața Ala-Too, iar ulterior i-au urmărit pe străzile din apropiere.
Dar manifestanții au revenit mai târziu în piața centrală înainte de a asalta clădirea Parlamentului, cunoscută sub numele de Casa Albă.
În imagini video distribuite pe rețelele de socializare se poate vedea cum protestatarii opoziției intră în complex, unii urcând garduri, iar alții împingând porțile principale. Ulterior, iese fum din clădire.
Protestatarii l-au eliberat și pe fostul președinte al Kârgâzstanului, Almazbek Atambayev, care era ținut într-un centru de detenție preventivă la Serviciul Național de Securitate al Statului în așteptarea unui proces pentru infracțiuni de corupție, a raportat agenția locală de presă AKIpress.
Grupuri apropiate președintelui au fost acuzate că au cumpărat voturi și au intimidat a alegătorilor – susțin că monitorii internaționali spun că sunt „credibili” și că reprezintă un motiv de „serioasă îngrijorare”.
Luni, 12 partide de opoziție au declarat în comun că nu vor recunoaște rezultatele votului.
Mai târziu, biroul președintelui Jeenbekov a anunțat că marți acesta se va întâlni lideri din toate cele 16 partide care au concurat la alegeri, în încercarea de a detensiona situația.
De asemenea, candidații opoziției au solicitat Comisiei Electorale Centrale să anuleze rezultatele alegerilor.